Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ı öven bir kitap yayınlayan eski medya baronuna “başkanlık özel affı”

ABD Başkanı Donald Trump, bir dönemin önde gelen medya baronlarından Conrad Black için “başkanlık özel affı” çıkardı. Özel af kararı, Black’in Trump hakkında övgüler içeren bir kitap yayımlamasının ardından çıktı.

Şaşaalı yaşantısıyla tanınan, aslen Kanadalı olup daha sonra İngiltere vatandaşlığına geçen Conrad Black, bir zamanlar Daily Telegraph ve Jerusalem Post gazetelerinin de aralarında bulunduğu büyük bir medya imparatorluğunun sahibiydi. Yönettiği şirketin gazete gelirlerinden milyonlarca dolar hortumladığının ortaya çıkmasının ardından 2007 yılında hüküm giymiş ve üç buçuk yıl hapis yatmıştı.

The Guardian’ın haberine göre Black, hapishaneden çıktıktan sonra “ismini temizlemek” ve itibarını geri kazanmak için girdiği arayışta “Donald J Trump: Diğerlerine Benzemeyen Bir Başkan” adında bir kitap yazarak, şahsen tanıdığı Trump’ın sanılanın aksine “ırkçı, cinsiyetçi, sinirli, savaş çığırtkanı ve şiddet yanlısı” olmadığını, yanlış anlaşıldığını öne sürdü.

Bir Beyaz Saray sözcüsünün açıklamasına göre, alınan bu özel af kararı Black’in “hem iş dünyasına hem de siyasi ve tarihi düşünceye yaptığı büyük katkılar” ve “hapishanedeki diğer mahkumlara destek vermek için yaptığı çalışmalar” üzerine çıkarıldı.

Habere göre, Trump’ın sözcüsü ayrıca, ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Fox News sunucusu Rush Limbaugh, müzisyen Elton John gibi isimlerin de af kararı için destek verdiğini belirtti. ABD yasalarına göre başkanların federal suçlardan hüküm giymiş kişilere mutlak af çıkarma hakkı bulunuyor.Dünyanın üçüncü büyük medya patronuydu

Dünyanın üçüncü büyük medya patronuydu

Torontolu bir bira imalatçısının oğlu olan Conrad Black, 25 yaşındayken ilk gazetesi Sherbrooke Record’u satın aldı. İki yıl geçmeden irili ufaklı 20 Kanada gazetesinin sahibi olan Black, iş dünyasında zarar eden gazeteleri satın alıp kâra geçirerek yükseldi.

Tarım makineleri imal eden ve Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan Massey-Ferguson traktörlerini üreten Argus şirketini 33 yaşında satın alan Conrad Black, 40 yaşındayken Kanada’daki tüm gazetelerin neredeyse yarısını yönetmeye başladı.

2010 yılında, sahip olduğu şirketi “hortumlamak” suçuyla ABD’de altı buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 2012 yılının Mayıs ayında tahliye olarak Kanada’ya döndü. Bir zamanlar dünyanın üçüncü büyük medya patronu olan 71 yaşındaki Black, ayrıca Lordlar Kamarası’na girebilmek için 2000 yılında Kanada vatandaşlığından ayrılıp İngiliz vatandaşı olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.