Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da 11 yıldır bitkisel hayatta olan Lambert’in yaşam destek ünitelerini durdurma kararı aileyi ikiye böldü

Fransa, 2008 yılında geçirdiği motosiklet kazasının ardından bitkisel hayata giren Vincent Lambert’in yaşam destek ünitelerinin kapatılması kararı üzerinden yaşam ve ölüm hakkını tartışıyor. 

42 yaşındaki Lambert’in zorla beslenmesini sağlayan yaşam destek üniteleri
eski psikiyatri hemşiresi eşi Rachel’in çabaları sonucunda, bugün itibarıyla durduruldu. Fransız basınının aktardığına göre, aile Lambert’in yaşamaya devam ettirilmesi ve ettirilmemesi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Eşi, altı kardeşi ve yeğeni Lambert’in ölüm hakkını savunurken, anne ve babası bilincinin açık olduğunu iddia ettikleri oğullarının yaşamaya devam ettirilmesinde ısrarlı. 

73 yaşındaki Viviane Lambert, 11 yıldır bitkisel hayattaki oğlunun yaşatılması için hukuk mücadelesi veriyor.

Lambert’in doktoru Vincent Sanchez, geçen hafta pazartesi günü, hastanın yaşam destek ünitelerinin durdurulması yönündeki kararı uygulayacağını açıklamış, aile bunun üzerine idare mahkemesine başvurmuştu. Çarşamba günü Paris İdare Mahkemesi, ailenin, Lambert’in bakımının durdurulması kararının askıya alınması yolundaki talebini reddetmişti.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi, Fransa’ya, duruma müdahale etmesi ve kararı ertelemesi için çağrı yapsa da, Lambert ile ilgili tüm hukuki başvuru süreçlerinin tüketildiğini ve kararın hem ulusal hem Avrupa çapında kabul edildiğini söyleyen Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, hastanın medikal ekibinin bakımı durdurma hakkı olduğunu söyledi.   

Lambert’in ailesinin oğulları için açtıkları internet sitesinden yaptığı çağrı üzerine Vincent’in kaldığı Reims şehrinin doğusundaki Chu De Reims hastanesinin önünde 200 kişi toplandı. Kalabalığın elindeki pankartlarda “Ey ahiret! Onları bağışlama, çünkü ne yaptıklarını biliyorlar”, “Ben Vincent Lambert’im” ifadeleri yer aldı.

“2019 yılında Fransa’da kimse açlık ve susuzluktan ölmemeli” diyen Viviane Lambert hastanenin önünde Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a yazmış olduğu açık mektubu okudu: “Sayın Cumhurbaşkanım. Eğer bir şey yapmazsanız Vincent Lambert bu hafta içinde hidrasyondan ölecek. Siz bu duruma müdahale edebilecek tek ve son kişisiniz.” Oğlunun yardım almadan nefes alıp verebildiğini ve bazen gözlerini açabildiğini ya da başını oynatabildiğini söyleyen Viviane Lambert, tüplerle hayatta tutulan Vincent Lambert’in minimal seviyede de olsa bilincinin açık olduğunu savundu.

Ailenin avukatı Jean Paillot da kararla ilgili olarak AFP’ye “Bu bir utanç, bu bir skandal, oğullarına sarılamadılar bile!” diye konuştu. Ajansın aktardığına göre anne Lambert, arabasıyla hastanenin önünden geçerken başını dışarı uzatarak gözyaşları içinde “Sizler canavarlarsınız, canavarlar! Nazi’siniz!” diye bağırdı. 

5 yıldır devam eden hukuk mücadelesi

Vincent Lambert’le ilgilenen sağlık ekibi, 2014 yılında hastanın durumunda ilerleme görülmemesi üzerine eşiyle konuşarak bakımının kesilmesini tavsiye etmiş, ancak kendileriyle görüşülmediğini söyleyen aile önce Fransız mahkemelerine, daha sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) giderek karara itiraz etmişti. Fransız mahkemesi Lambert’in yaşam destek ünitelerinin çekilmesi yolunda karar vermiş; AİHM, Fransız mahkemesinin vermiş olduğu kararı onamış, ancak ailenin karşı çıkması neticesinde doktorlar bu kararı uygulamamıştı. Son olarak Fransız Danıştayı’nın geçen nisan ayının sonunda, Lambert’in yaşam destek ünitelerinin durdurulması yönünde karar almasının ardından, ailesi, Lambert’in özel bir sağlık kurumuna transferini talep etmişti. 

Hukuki süreç devam ederken aile Lambert’in bilincinin açık olduğu ve dış uyaranlara tepki verdiği iddiasıyla Youtube’da oğullarının durumunu gösteren çeşitli videolar yayınladı ancak bu görüntüler doktorlar tarafından tepkiyle karşılandı. Europe 1’e konuşan hastanın eski doktoru Eric Kariger, söz konusu görüntülerin toplumu yanlış yönlendirdiğini, hastalığın niteliğini bilmeyenleri manipüle ettiğini ve yalnızca hastaya değil ayrıca hastanın eşine ve diğer aile üyelerine karşı da saygısızlık olduğunu savundu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.