Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi: “Macaristan, göçmenleri aç bırakıyor ve halk arasında nefreti körüklüyor”

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, yayınladığı 37 sayfalık raporda Macaristan hükümetine insan haklarına yönelik yaşanan ihlaller konusunda ağır eleştirilerde bulundu. Başbakan Viktor Orban hükümetinin göçmen karşıtı duruşunun “halk arasında yabancı düşmanlığı, korku ve nefreti körüklediğini” belirten Mijatovic, Macaristan’ı “göçmenlere aşırı şiddet uygulamakla” ve “aç bırakmakla” suçladı. Mijatovic ayrıca, Macaristan’da göçmenlerin durumunun “acil bir konu” olduğunu vurguladı.

Raporda, Macar hükümetine yöneltilen eleştiriler arasında öne çıkanlar şöyle:

  • Aralarında çocuklar da olmak üzere göçmenler keyfi nedenlerle tutuklanıyor,
  • Tutuklanan göçmenler yetkililer tarafından aç bırakılıyor,
  • Sığınmacılar ve göçmenlerle ilgili faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri hedef alınıyor,
  • Yargı politikleştiriliyor ve güçler ayrılığına zarar verilerek hukukun üstünlüğü aşındırılıyor,
  • Yeni çıkarılan yasalarla kadının yeri aile içindeki rolleriyle kısıtlanıyor; kadınlar hükümetin nüfus ve göç politikaları için araçsallaştırılıyor.

Mijatovic’in geçen şubat ayında Macaristan ziyaretinden sonra Orban hükümetinin son sekiz yılda göçmenlere nasıl davrandığı üzerine kaleme aldığı rapor, “mülteci koruma sistemi ve hukukun üstünlüğü üzerinde olumsuz etkileri olan” istismar vakalarına ışık tutuyor.

Ülkede, artan göç dalgası üzerine Eylül 2015’te, “kitlesel göç sebebiyle kriz” düzenlemesi ilan edildi ve göçmen sayısı ciddi ölçüde azalmasına rağmen düzenleme halen yürürlükte. Mijatovic, bu düzenlemeyle Macar hükümetinin sığınma yasalarını ihlal ettiğini belirtti.

Komiserin parmak bastığı konulardan biri de Macaristan-Sırbistan sınırında bulunan, çok az insanın girmesine izin verilen transit bölgeler. Sadece bu iki bölgedeyken sığınma başvurusunda bulunabilen göçmenler, burada ciddi istismarlara uğruyor ve buradan keyfi şekilde sınır dışı ediliyor.


Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic.

Mijatoviç’e göre, Macaristan’ın göç politikaları “pratikte gelen sığınma başvurularının sistematik şekilde reddedilmesi” anlamına geliyor.

Eleştirmenler de sığınma başvurusu reddedilenleri hemen sınır dışı edemeyen Macar hükümetinin göçmenler için hayatı zorlaştırarak onları ülkeden gitmeye zorladığını belirtiyor.

Raporda, Avrupa Birliği’nin gittikçe otoriterleşen Macaristan’ın Birlik içinde oy verme hakkını elinden alacak prosedürlere başladığı hatırlatılıyor.

Macaristan’ın cevabı ne oldu?

Macaristan Dışişleri Bakanlığı, 18 sayfalık bir açıklama yayınlayarak raporun ortaya koyduğu noktalara itiraz etti. Küçümseyici bir dille kaleme alınan açıklamada, “Sığınma prosedürleri sona erdikten sonra, Macar makamlarının yiyecek sağlama hizmetinde bulunma zorunluluğu kanıtlanmış değildir” denildi.

Demokrasi endekslerine göre, Başbakan Orban iktidara geldiğinden beri Macaristan demokrasisi ciddi ölçüde geriledi.

Sığınmacılar konusunda Macaristan’ın yükümlülüklerini yerine getirdiği iddia edilen açıklamada, sığınmacıların istismara uğradığı iddiaları hakkında şu ifadeler yer aldı:

“Sığınmacıların istismarı büyük bir sorumluluk. Macaristan, gerekli tüm kaynakları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için istismar vakalarına şiddetle karşı çıkıyor.”

Aşırı sağcı Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sık sık ülkede hukukun üstünlüğüne yönelik saldırıları ve yabancı düşmanı, otoriter siyasi çizgisiyle gündeme geliyor. Fakat medyanın çoğunun Orban’ın kontrolünde olduğu ülkede raporun, benzer diğer metinler gibi, Macaristan’ın egemenliğine bir saldırı olarak yansıtılması şaşırtıcı olmayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.