Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çek milyarder Kretinsky, Le Monde’un yüzde 13’ünü satın aldı: Yayın politikasına karışır mı?

Çek Cumhuriyeti vatandaşı milyarder Daniel Kretinsky Fransızlar’ın ünlü gazetesi Le Monde’un hisselerinin bir bölümünü satın aldı. İlginç olansa Kretinsky’nin enerji piyasasında yatırımlarının olması ve servetinin önemli bir kısmını buradan kazanmış olması. Oysaki Le Monde iklim değişikliği meselesini gündeme alan bir çizgi izliyor. Öte yandan Kretinsky’nin Le Monde’a ortak olması, “Rusya Le Monde’a karışır mı?” diye bir şüphe de uyandırdı çünkü gazete Kremlin karşıtı bir çizgiye sahip.

Kretinsky, yıllık geliri 6 milyar dolar olan 50’den fazla şirketin sahibi.

Kretinsky Fransız medyasına geçen yıldan bu yana yatırım yapıyor. Kretinsky 2018’de, merkez sol eğilimli Marianne dergisini 5 milyon euro karşılığında satın almıştı. Derginin editörlüğüne de muhafazakâr görüşleri ile bilinen Natacha Polony’yi getirmişti.

Kretinsky Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından başlayan özelleştirme süreçlerinde özelleştirme baronları olarak bilinen Patrik Tkac ve Petr Kellner ile oldukça yakın. Bu ikili, Çekya ve Slovakya’daki özelleştirmeler ile zengin olanlardan. Kretinsky’nin ise 50’den fazla şirketi var ve bunların yıllık geliri 6 milyar dolar.

43 yaşındaki milyarder, Le Monde’un hisselerinin yüzde 13’ünü satın alarak hem Le Monde hem de gazeteye bağlı diğer yayınların ortağı olmuş oldu. Kretinsky şimdilik küçük ortak olduğu için mutlu olduğunu ama kendisine ve desteğine ihtiyaç duyulması halinde daha fazlasını yapabileceğini belirtti. Kretinsky ayrıca, Le Monde’un tamamını satın alması halinde bile yayın politikasına karışmayacağını sözlerine ekledi.

Le Monde’un baş editörü Jerome Fenoglio ise Le Monde’un büyük ortakları olan Xavier Niel ve Matthieu Pigasse’ın dokuz yıl önce gazetenin hisselerini almalarından bu yana yayın politikasına hiç karışmadıklarını vurguladı. Fenoglio, Kretinsky için, “Eğer Le Monde’u gerçekten seviyorsa, buraya saygı duymalı ve büyümesi için uğraşmalı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.