Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da yolsuzluk operasyonu: Devlet petrol şirketinin eski yöneticisi hakkında yakalama emri çıkarıldı

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador geçen yıl yapılan seçimlerdeki zaferini büyük oranda yolsuzluk karşıtı söylemine borçlu.

Önceki Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun skandallarla dolu döneminden yorgun Meksikalılar, sürekli “iktidardaki mafyaları” eleştiren Lopez Obrador’da bir umut ışığı görmüştü. Fakat görevdeki ilk ayları kimi destekçileri tarafından bir hayal kırıklığı olarak görülen Lopez Obrador, ülkenin yolsuzluğa bulaşmış önemli siyasi elitlerinden hesap sormak için kolları sıvadı.

Meksika devlet ajansı NOTIMEX’e göre Meksika hükümeti, devlet petrol şirketi PEMEX’in eski yöneticisi Emilio Lozoya hakkında yakalama emri çıkardı. Karar, Lozoya ve ülkenin en büyük metal şirketlerinden AHMSA’nın banka hesaplarının yolsuzluk sebebiyle dondurulmasından bir gün sonra geldi.

Emilio Lozoya

AHMSA Yönetim Kurulu Başkanı Alonso Ancira ise dün (28 Mayıs) Interpol tarafından İspanya’da gözaltına alındı.

Operasyonlar hakkında henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

Tutuklanma haberleri çıkmadan önce Lozoya’nın avukatı “Eğer yasal temeli olmayan yanlış şeyler yaparlarsa, kendimizi hukuk ile savunacağız” dedi. AHMSA’dan gelen açıklamada ise yapılanların “tamamen yasadışı” olduğu belirtilerek, Mali İstihbarat Biriminin “savcı ve hakim gibi davrandığı” öne sürüldü.

Yeni yönetim yolsuzlukla mücadelede kararlı

Lozoya’nın tutuklanmasına karar verilmesi önemli bir gelişme olarak görülüyor; zira PEMEX, Brezilya’nın resmi petrol şirketi Odebrecht’ten sonra Latin Amerika’nın en büyük ikinci şirketi. Lozoya aynı zamanda eski Devlet Başkanı Peña Nieto’ya yakın isimlerden.

Mali İstihbarat Birimi yöneticisi Santiago Nieto Twitter hesabında “Meksika hükümetinin yolsuzluk ve cezasız kalma karşısında sıfır tolerans uyguladığını” belirterek, “Banka hesaplarının dondurulması kararı, ‘yeni’ Finans Bakanlığı’nın hukuk devleti çerçevesinde adaleti sağlama çabasının önemli bir göstergesidir” dedi.

Santiago Nieto 2017’de Lozoya’nın yolsuzluklarını araştırırken eski Devlet Başkanı Peña Nieto tarafından ani bir kararla işten çıkarılmıştı.

Lopez Obrador’un önündeki en büyük engellerden biri yargı

Lozoya ve Ancira’nın tutuklanması durumunda Lopez Obrador’un önündeki en büyük sorun, Meksika’nın yolsuzluğu ile meşhur yargısıyla mücadele etmek olacak.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde Meksika’nın puanı, 100 üzerinden 28.

Endekste düşük puanlar yüksek yolsuzluk anlamına geliyor. Her yıl suç ve mahkumiyet oranlarını inceleyen raporlar yayınlayan Las Americas Puebla Üniversitesi’ne göre Meksika, Latin Amerika’nın en yüksek cezasızlık oranına sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.