Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela Merkez Bankası yıllar sonra ekonomi verilerini paylaştı: 2018 enflasyonu yüzde 130

Venezüela Merkez Bankası dün (28 Mayıs) yaklaşık dört yıl sonra ilk defa ekonomik veri yayınladı.

Tarihin gördüğü en büyük göç hareketlerinden birinin yaşandığı ülkede hiperenflasyon, yaşamın her alanına ciddi zarar verdi. Gıdadan ilaca kadar en temel maddelere dahi ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanırken şimdiye kadar 3,7 milyon Venezüelalı’nın ülkeyi terk ettiği tahmin ediliyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti, petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında 2015’te ekonomik veri paylaşımını durdurmuştu.

Bankanın internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre bazı veriler şöyle:

  • Venezüela ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 küçüldü.
  • Petrol ihracatı gelirleri, 2018’de 1,7 milyar dolar azalarak 29,8 milyar dolara düştü.
  • 2018’de yıllık enflasyon yüzde 130 olurken Nisan 2019 enflasyonu yüzde 33 olarak ölçüldü.

Bu veriler 2017’de yetkililerin sessizliği karşısında kendi ekonomik verilerini yayınlamaya başlayan muhalefetin elindeki Ulusal Meclis’in verilerine kıyasla düşük.

Ulusal Meclis geçen nisan ayı enflasyonunun yüzde 44, 2018 yıllık enflasyonunun yüzde 1,7 milyona ulaştığını açıklamıştı.

IMF verilerine göre 2018’de Venezüela’daki enflasyon yüzde 929,7 bine ulaşırken 2019 yılı enflasyonu yüzde 1 milyon olarak gösteriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.