Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-Meksika sınırında 2 bin göçmen çocuk gözaltı merkezlerinde tutuluyor

Orta Amerika’dan yola çıkan göç kervanının ABD-Meksika sınırına ulaşması ve ABD’ye yasal yollardan geçebilmek için göçmenlerin sınırda beklemeleri ABD tarafından sınır güvenliğinin gittikçe sıkılaştırılmasına sebep oldu. ABD-Meksika sınırında göçmenler bir süredir zor şartlarda ABD’ye geçmek için yasal işlemlerin tamamlanmasını bekliyor.

Sınırda durdurulanlar içerisinde en zor şartlarda bulunanlar da ebeveynlerinin refakat etmediği çocuklar. Neredeyse çoğu ebeveynsiz 2 bin mülteci çocuk ABD-Meksika sınırında tutuluyor.

Washington Post’ta yer alan haberde belirtildiği üzere, çocuklar ABD sınır devriyesinin sınırda oluşturduğu tesislerde aşırı kalabalık bir ortamda tutuluyor. Sınırda tutulanlar içerisinde 12 yaşından küçük çocuklar da var.

Federal yasa ve mahkemenin kurallarına göre, sınır geçişi sürecinde sınırdaki devriye tarafından durdurulan çocuklar 72 saat içerisinde yaşama şartları uygun barınaklara nakledilmek zorunda, fakat uygulamada bu kurallara uyulmadığı görülüyor. Gümrük ve sınır koruma memuru iki kişiden ve yayınlanmamış veriler üzerinden isimlerini açıklamadan konuşan iki hükümet yetkilisinden edinilen bilgiye göre, yanlarında ebeveyni olmayan bazı çocuklar bir haftadan fazla süre sınır devriyesi istasyonlarında ve bekleme merkezlerinde tutuluyor. Hükümet yetkilisinin belirttiğine göre, gözaltındaki çocukların yarısı yani yaklaşık bin çocuk 72 saatten fazla bir süredir sınır devriyesi tarafından tutuluyor. Bir diğer görevlinin verdiği bilgiye göre ise, 12 yaş ve daha küçük 250’den fazla çocuk da ortalama altı gündür gözaltında bulunuyor.

ABD yetkilileri Rio Grande Valley’de göçmenlerle ilgili altyapının yeterli olmadığını belirtiyor. Yatabilmeleri için yeterli yatağın olmadığı bir ortamda çocukların önemli bir kısmı yerlere serilen matlarda yatıyor. Sınırdaki tesislerde çalışan bir memur “Tabureler ve banklar var ama yatak yok. Tesis uzun süreli beklemeye uygun ve kesinlikle de çocuklar için ev olabilecek bir biçimde yapılmadı” dedi.

Devlet kurumları ebeveyni ile birlikte olmayan çocukların bakımı, barınması ve ulaşımından sorumlu. Bu da sınırı geçmek için ABD-Meksika sınırına gelen çocukların durumu ile ilgili bürokratik bir karmaşa yaratıyor ve ayrıca göçmenlik sistemi tıkanmış durumda.

Sınır devriyesi çocukların gözaltına alındıkları ilk kurum. Göçmenlik ve Gümrük Muhafazası (ICE) birimi sınırda tuttuğu çocukları Sağlık ve İnsan Hizmetleri Kurumu (HHS) barınaklarına transfer ediyor. ICE sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, Gümrük ve Sınır Koruma ve ICE’yi denetleyen İç Güvenlik Bakanlığı sayısız operasyonel zorlukla karşı karşıya kalıyor.

HHS 2 bin çocuğun gözaltında olduğunun bilincinde olduklarını ve onlar için yerlerinin olduğunu fakat çocuklar için kurumun sorumluluğunun çocuklar kendilerine teslim edildikten sonra başladığını belirtti.

Resmi verilere göre, ekim ayından beri ABD-Meksika sınırında yaklaşık 45 bin ebeveyninin eşlik etmediği çocuk durduruldu. HHS sözcüsü ise, sınırdaki yetkililerin nisan ayı sonu itibariyle 40 bin 800 refakatsiz çocuğun durdurulduğunu açıkladığını söyledi. Bu veriler sınırda durdurulan çocuk sayısında geçtiğimiz yıldan yüzde 57 artış olduğunu gösteriyor.

Refakatsiz olarak sınırdan geçmeye çalışan çocuklar en korunaksız grup olarak tarif ediliyor. Orta Amerika’dan ABD-Meksika sınırına kadar uzanan göç yolunda çocuklar hastalıklar, istismar ve travmatik durumlara karşı korunmasız bir haldeler. Yasal mevzuat sebebiyle çocuklar hemen sınır dışı edilemiyor ya da serbest bırakılamıyor. Bu durumda çocukların bakım ve barınma ihtiyaçları için hükümet tarafından özel düzenlemeler yapılmasını gerektiriyor.

Sınır devriyesinin sınırda durdurulan çocukların sürecini hemen tamamlaması ve durumlarını Mülteci Yeniden Yerleşim Ofisi’ne bildirmesi gerekiyor. Daha sonra ofis tarafından çocukların barınacağı yerler belirleniyor. Ancak bu yerler sınırdan kilometrelerce uzakta da olabiliyor. Daha sonrasında çocukların durumu mülteci ofisi, sınır devriyesi ve ICE koordinasyonunda belirleniyor.

Bütün bu sürecin çocuklar sınırda durdurulduktan sonra 72 saat içerisinde bitirilmesi amaçlanıyor. Avukat Carlos Holguín, çocukların hızlı bir biçimde barınacakları yerlere gönderilmesi gerektiğini, bu yapılamıyorsa sistemin işlemediğini belirtti. Holguin, bu kadar çok sayıda çocuğun sınırda bekletilmesinin “rahatsız edici” bir uygulama olduğunu söyledi. Uzmanlar da çocukların, özellikle de 12 yaş ve daha altındakilerin gözaltı merkezlerinde kısa süre kalmalarının bile fiziksel ve zihinsel hasarlara sebep olduğu düşünüldüğünde, gözaltı merkezlerinden mümkün olduğunca hızlı bir biçimde transfer edilmesinin kritik olduğunu vurguladı.

Çocuk psikiyatrisi uzmanı Amy Cohen, “Çocukların deneyimlerinin korkunç olduğunu biliyoruz. Çocukların gözaltı merkezlerinde iki gün dahi kalsalar sonrasında orayı anımsıyorlar ve kâbuslar görüyor. Bu deneyimin ne kadar travmatik olduğu çocukların yüzlerinden okunuyor” diye konuştu.

Eylül ayından beri sınırda gözaltında tutulduktan sonra altı çocuk hayatını kaybetti. Ölen çocuklar Guetamala ve El Salvador’dan geliyordu.

Sınır devriyesi yetkilileri Rio Grande Valley’de gözaltında tutulan 6 bin 400 göçmen içerisinde 931 refakatsiz çocuğun olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.