Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de eylemcilerin istediği oldu: Devlet başkanlığı seçimlerinde aday çıkmadı, seçim ertelendi

Cezayir’de Abdülaziz Buteflika sonrası geçiş dönemi krizlere sahne olmaya devam ediyor. Daha önce, geçiş dönemi hükümeti tarafından, devlet başkanlığı seçimlerinin 4 Temmuz’da yapılacağını açıklamıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi, seçime bir ay kala, seçimi ertelediğini duyurdu. Mahkeme gerekçe olarak hiçbir adayın çıkmamasını gösterdi. Cezayir’de Buteflika’nın görevi bırakmasını sağlayan sokak eylemlerine katılanlar, seçimlerin gerçekleşmesinden önce rejimin bütün kurumlarının ve kadroların değişmesini talep ediyor.

Cezayirli protestocunun taşıdığı Fransızca dövizde “System degage! (Sistem defol)” yazıyor.

Cezayir Anayasa Mahkemesi, 2 Haziran günü verdiği kararda, 4 Temmuz 2019’da yapılması öngörülen devlet başkanlığı seçimlerinin, adayların yokluğunda yapılmasının imkansız olduğunu ve seçimlerin tekrar organize edilmesi gerektiğini bildirdi. Mahkeme kararını bu şekilde açıklamasına rağmen, tanınmayan iki aday son anda başvuru yapmışlardı. Bunlardan biri veteriner ve diğeri de makine mühendisiydi.

Sokağın talebi: Rejimin bütünüyle gitmesi

Mahkemenin bu kararı ile Cezayir’de devlet başkanlığı seçimleri bu yıl ikinci kez ertelenmiş oldu. İlk ertelenen başkanlık seçiminin 17 Nisan’da yapılması öngörülmüştü. Bu seçim normal süresinde yapılacaktı. Ancak bu seçimlerde Abdülaziz Buteflika’nın beşinci kez aday olması Cezayirlililer’i sokağa dökmüştü. Bunun ardından önce seçim ertelenmiş, daha sonra Buteflika devlet başkanlığından çekilmek zorunda kalmıştı.

Abdülaziz Buteflika

Buteflika sonrası dönemde kurulan geçiş hükümeti de 4 Temmuz’da seçimlerin yapılması kararını almış ancak bu karar da halkı memnun etmemişti. Sokak eylemlerinin etkisini kaybetmeden devam ettiği Cezayir’de, eylemciler sadece Buteflika’nın değil Buteflika etkisinde olan rejimin tamamının gitmesini ve seçimlerin bu tasfiyeden sonra demokratik bir şekilde yapılmasını talep ediyor.

Şu an ülkedeki en güçlü isim olarak gösterilen Genelkurmay Başkanı Ahmad Gaïd Salah, geçen haftalarda yaptığı açıklamada her hâlükârda seçimlerin yapılacağını söylemişti. Salah seçimlerin ertelenmesinin ülkeyi karıştırmak isteyenlerin işine geleceğini söylüyordu. Ancak yine de sokağın istediği olmuşa benziyor.

Bensalah gidecek mi?

Cezayir’de şimdi de geçiş hükümetini kimin sürdüreceği merak konusu. Protestocular geçiş hükümeti oluşturulduğundan bu yana ülkeyi seçime götürecek olan geçiş dönemi başkanı Abdelkader Bensalah’ın görevi bırakmasını talep ediyor. Bunun sebebi ise Bensalah’ın Buteflika’nın başkanlığını destekleyen, onun yakın çevresinden biri olması. Bensalah’ın görev süresi normalde 9 Haziran’da bitiyordu ancak Anayasa Mahkemesi yeni bir seçim olacağı için onun görev süresini uzatabilir. Öte yandan, protestocular ve bazı sivil toplum kuruluşları yeni bir geçiş dönemi hükümeti oluşturulmasını da istiyor. Önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi’nin bu konuyla ilgili kararları da açıklanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.