Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evsiz adamla alay eden YouTuber’a ibretlik ceza

Şakalar yapıp insanları kandıran, sonrasında çektiği videoları YouTube’da paylaşan ünlü Youtuber reSet, Barselona’da evsiz bir adama içi krema yerine diş macunu dolu bisküvi verdiği için 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gerçek adı Kanghua Ren olan ünlü Youtuber ayrıca, evsiz adama 20 bin euro (yaklaşık 130 bin lira) ödemeye mahkum edildi. Ren’in Youtube ve diğer sosyal medya kanalları da beş yıl süreyle kapatıldı.

Ren, evsiz adamın manevi bütünlüğüne zarar vermekten suçlu bulundu. Ancak İspanyol yasalarına göre şiddet içermeyen suçlara ilk defa bulaşmış kişilere verilen iki yıldan az hapis cezaları erteleniyor.

Videoyu çektiğinde 19 yaşında olan Ren, 1,2 milyon takipçisinden birinin ısrarı sonucunda Oreo marka bisküvilerin arasını diş macunu ile doldurarak 20 euro para ile birlikte evsiz adama vermişti.

Gheorge L. adındaki evsizin 50’li yaşlarda olduğu, Romanya’da doğduğu, Barselona’ya göçmeden önce çobanlık yaptığı ve bisküviyi yedikten sonra kustuğu öğrenildi.

Ren videoyu paylaştıktan sonra gelen tepkiler üzerine adamı tekrar ziyaret edip 20 euro verdiği bir video paylaştı. Polise göre daha sonra Ren, kendisine dava açmaması için kurbanının kız kardeşine 300 euro vermeyi teklif etti.

İspanyol basınına göre mahkemede videonun kötü bir şaka olduğunu belirten Ren, kendisini “insanların marazi şeyleri sevdiğini” söyleyerek savundu.

Hakim Rosa Aragones bunun “tekil bir örnek” olmadığını belirterek, Ren’in pek çok videosunda “kolay ya da savunmasız kurbanlara zalimce davranışlar” sergilediğini söyledi.

Sözkonusu videoda Ren “biraz ileri gittiğini” kabul etmiş, fakat yine de yaptığının olumlu bir yanı olduğunu savunmuştu: “Bu [bisküviler] onun dişlerini temizleyecek. Fakir olduğu için onları temizlediğini sanmıyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.