Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın tartışmalı İngiltere ziyareti bugün başladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın üç gün sürecek İngiltere ziyareti bugün başladı. Trump ziyaret öncesinde, Kraliyet ailesinin yeni üyesi Prens Harry’nin eşi Sussex Düşesi Meghan Markle’a “ahlaksız” diyerek; görevi bırakmaya hazırlanan Başbakan Theresa May’in yerine Boris Johnson’ı görmeyi tercih ettiğini açıklayarak ve İngiltere’ye de Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılmasını salık vererek, adaya varmadan tartışma yaratmayı başardı.

Skynews, Trump’ın ziyareti öncesi komik bir video yayınladı.

Kraliçe Elizabeth’in Buckingham Sarayı’nda ağırlayacağı Trump ve first lady Melania, burada şeref kıtası tarafından karşılandıktan sonra resmi bir ziyafete katılacak. Ancak İngiltere Brexit sürecinin yönetilmesindeki başarısızlıklarından ötürü Başbakan Theresa May’in istifa kararıyla çalkalanıyor.

Popülistlere destek

Trump diplomatik kuralları çoktandır ayaklar altına almış durumda: Geçenlerde May’in halefi olarak eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ı işaret ederek, ondan “mükemmel” bir başbakan olacağını söyledi. Trump ayrıca, May’in halefinin Brüksel’le görüşmeleri kesip AB’den anlaşma olmadan çıkması tavsiyesinde bulundu.

İki ülke arasındaki “özel ilişki” zaten İran, Çin ve Paris İklim Anlaşması’na dair fikir ayrılıklarından ötürü gerilmiş durumda.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ın, “bölücü tavrını” eleştirip Trump’ı “20. yüzyıl faşistlerine” benzetmesinden sonra muhalif siyasetçiler, Buckingham Sarayı’ndaki resmi ziyafeti boykot etme kararı aldı.

Trump İngiltere’ye doğru yola çıkmadan önce, Muhafazakâr Parti’nin liderlik yarışındaki iddialı isim Boris Johnson ve Brexit Partisi Genel Başkanı Nigel Farage’ı övüp, Sadiq Khan’ın da boyuyla dalga geçmişti. Trump İngiltere ziyaretinden önce The Sun gazetesine verdiği demeçte de, geçmişte konuşmalarını ve politikalarını eleştiren Amerikalı oyuncu ve Kraliyet ailesinin yeni üyesi Meghan Markle hakkında da “Bilmiyordum. Ne diyebilirim ki? Ahlaksız olduğunu bilmiyordum” ifadesini kullandı.

Büyük protestolar bekleniyor

Stop Trump adlı platform, yarın (4 Haziran) büyük protestoların düzenlenmesinin beklendiğini söyledi. ABD Başkanı’nın 2018’deki son İngiltere ziyaretinde 250 bin kişi, Trump’ı protesto etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.