Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de iktidar partisi içinde Başbakan May’in koltuğu için yarış resmen başladı

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakâr Parti’de genel başkanlık yarışı resmen başladı. Başbakan Theresa May, cuma günü parti liderliğini bırakmıştı. May, halefi seçilene dek başbakanlığı sürdürecek. May’in koltuğu için yarışacakların sayısı ise ikisi kadın olmak üzere toplam 10 kişi.

Adaylık için verilen sürenin dolmasıyla, Muhafazakâr Parti Komitesi, başvurusu kabul edilen adayların ismini açıkladı: Michael Gove, Matthew Hancock, Mark Harper,
Jeremy Hunt, Sajid Javid, Boris Johnson, Andrea Laeadsom, Esther McVey, Dominic Raab ve Rory Stewart.

Birkaç hafta içinde tamamlanması beklenen başkanlık yarışında süreç şöyle işleyecek: Önce Muhafazakâr Parti’nin 313 milletvekili, 13, 18, 19 ve 20 Haziran tarihlerinde yapılacak oylamalarla aday sayısını ikiye indirecek. Sona kalan iki adaydan liderliği alacak isim ise Muhafazakâr Parti üyesi 160 bin kişinin 22 Haziran’dan itibaren kullanacakları oylarla belirlenecek.

Yeni parti lideri başbakanlık koltuğunu da devralacak; bu nedenle hem gittikçe kutuplaşan ülkeyi bir araya getirmesi hem de Brexit tartışmaları yüzünden arka plana atılan birçok sosyal ve ekonomik soruna yeni bir bakış açısı getirmesi gerekiyor.

Anketlerde öne çıkan isim eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson

Anketlere göre yarışı önde götüren isim deneyimli bir siyasetçi olan Boris Johnson. Johnson, iki dönem Londra belediye başkanlığı yapmıştı. May’in kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak da görev yapan 54 yaşındaki siyasetçi, İngiltere’nin 31 Ekim’de gerekirse anlaşma olmadan Avrupa Birliği’nden ayrılmasından ve Brexit sürecinin tamamlanmasından yana. Johnson, geçtiğimiz günlerde yıllık brüt geliri 50 bin sterlinden fazla olan kişiler için gelir vergisini düşürmeyi vaat ederek gündem yarattı.

Çevre Bakanı Michael Gove, Johnson’ın karşısındaki en güçlü aday olarak görülüyor. Gençliğinde kokain kullandığını kabul etmesiyle gündem olan Gove, adaylığının kesinleşmesi üzerine yaptığı konuşmada geçmişteki hatalarından pişmanlık duyduğunu söyledi ve Johnson’ın gelir vergisini düşürme teklifini eleştirdi.

Yarışın güçlü isimlerden bir diğeri olan Brexit Bakanı Dominic Raab da, Johnson’ın zenginler için vergileri düşürme teklifini eleştirenler arasında. Raab, Brexit’in mümkün olan en az hasarla gerçekleşmesi için Johnson’ın aksine bir planı olduğunu da söylüyor.

May’in kabinesinde sağlık bakanı olarak görev yapan Matt Hancock kampanyasına asgari ücreti artıracağını söyleyerek başladı. Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise müzakerelerle AB’yi İngiltere’nin kabul edeceği bir anlaşmaya ikna edeceğini savunuyor. 2016 yılında Theresa May’e karşı parti liderliği için yarışmış olan Esther Mcvey de Hunt gibi, İngiltere’nin AB’den anlaşmalı ayrılmasından yana. Mcvey anlaşmasız Brexit’i önlemek için sağlanacak anlaşmayı gerekirse parlamento onayı almadan yürürlüğe sokacağını söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.