Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son 250 yılda 571 bitki türü yok oldu: Bir milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Yapılan son bilimsel çalışmalara göre, son 250 yılda doğadaki 571 bitki türü yok oldu. Bu sayı bugüne kadar yok olan tüm kuş, memeli ve amfibi türlerinin toplamının yaklaşık iki katı. Bilim insanları bitki dünyasındaki yok oluşların beklenenden 500 kat daha hızlı geliştiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler, mayıs ayında açıkladığı raporda bir milyon hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı. Stockholm Üniversitesi’nden Dr. Aelys Humphreys, insanların birkaç tane de olsa yok olan kuş ya da memeli türlerinin adlarını bildiklerini ama yok olan bitki türlerinden habersiz olduklarını söyledi. Humphreys yapılan bu çalışmanın bitki türlerinin yok oluşuyla ilgili ilk geniş kapsamlı çalışma olduğunu vurguladı. Çalışmanın sonuçlarına göre, en fazla bitki türü kaybı adalık yerlerde ve tropikal alanlarda gerçekleşti.

Stockholm Üniversitesi, Royal Botanic Gardens ve Kew’de çalışan bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, son 250 yılda 571 bitki türünün yok olduğu tespit edildi Bu sayı bugüne kadar yok olan kuş, memeli ve amfibi türlerinin toplamının iki katından fazla (217 tür).

Bu durum, bitki türleri arasındaki yok oluşun hayvanlar aleminden çok daha fazla ve ciddi olduğuna işaret ediyor. Bitki dünyasındaki yok oluş gezegen üzerindeki bütün yaşamı olumsuz etkileyebilir. Kew’de çalışan Dr. Eimear Nic Lughadha, “Bitki türlerinin yok oluşu bütün türler için ciddi bir tehlikedir” uyarısında bulundu ve bu konuda önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.