Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da başörtüsünü uygun örtmediği gerekçesiyle yolcusunu taksiden indiren sürücünün çalıştığı şirket boykot edildi. Muhafazakârlar boykotçuları tehdit etti

İran’da bir taksi şoförü, aracına binen kadını İran’da kamusal alanda zorunlu başörtüsü kurallarına göre örtünmediği gerekçesiyle uyardı ve taksisinden indirdi. Kadının sürücünün fotoğrafını çekip İran’da yasaklı olan Twitter’da “Bu sürücü başkent Tahran’da otoyolun ortasında beni taksiden indiren kişi” diye yazarak yayınlaması sonrasında olay sosyal medyada duyuldu ve büyük tartışma yarattı.

İran’da sosyal medya kullanıcıları konuyla ilgili olarak ikiye bölündü. BBC’de yer alan habere göre, kadınlar “hijab” tartışmasında kadının başörtüsüne müdahale eden taksi şoförünün dâhil olduğu ülkenin en popüler taksi uygulaması Snapp’i boykot kararı aldı. “Snapp’i boykot” hashtag’i cumartesiden beri 66 bin kez kullanıldı.

Olayın sosyal medyada duyulması sonrasında Snapp, mağdur kadından özür diledi ve sürücünün uyarılacağı sözünü verdi.

Muhafazakârlar ise Snapp’i, “İslami değerlere” uymayan kişilerin yürüttüğü kampanyaya teslim olmakla suçlayarak, özür dilenmesini eleştirdi ve uygulamayı boykot edenleri tehdit etti.

Örneğin bir Twitter kullanıcısı, “Eğer Snapp’in küçültücü davranış sebebiyle kadından özür dilemesi ve sürücü Saeed Abed’i uyardığı haberi doğruysa, özür dileyerek ve sürücüyü uyararak uygunsuzluğu cesaretlendiren şirket müdürü hakkında, İslami Ceza Kanunu’na göre soruşturma açılmalı” dedi.

Sürücü Abed ise, İran devlet televizyonu IRTV3’e verdiği mülakatta; kadın yolcunun onun arabasında hijab takmadığı tespit edilirse kendisinin cezalandırılabileceğini ve yaptığının “dini görevi” olduğunu söyledi. Ayrıca, kadının olayı Snapp’a rapor ederek kendisine meydan okuduğunu da iddia etti.

Muhafazakâr bir web sitesi olan Jahannews’e göre, İslam Devrim Muhafızları Birliği Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Amir Ali Hajizadeh, Snapp sürücüsünü ziyaret etti ve ona şahsen teşekkür etti.

Şirketten geri adım

Snapp şirketinden cumartesi günü yapılan açıklamada ise, özel bilgileri yayınlandığı için sürücüden özür dilendiği ve Snapp için çalışmaya devam edeceği belirtildi. Açıklamada “Bununla birlikte tüketiciye saygı politikası, Snapp’in şart ve koşullarını ona bildirmenin yanı sıra yolcuğunu tamamlayamadığı için yolcu ile empati kurmamızı gerekli kılıyor” ifadesi yer aldı.

Taksiden indirilen kadın ise pazartesi günü önceki tweetlerini silerek Snapp sürücüsünden, şirketten ve bu tartışmadan zarar gören kişilerden özür dilediğini belirtti ve “Ülkemin yasalarına uymak zorunda olduğumu bildiriyorum” dedi.

1979 İran İslam Devrimi sonrasında İran’da kadınların kamusal alanda hijab adı verilen başörtüsünü takmaları zorunlu hale getirildi. İran’da kadınlar son dönemde örtünme mecburiyetine karşı “Beyaz Çarşamba” eylemlerinde beyaz başörtüleri ile sokaklarda yürüme eylemleri başlattı.

Bu eylemleri kadınların başörtülerini çıkarıp sopaya bağlayarak işlek caddelerde durdukları eylemler takip etti. Son olarak, geçen hafta da İranlı bir kadın metroda başörtüsünü çıkararak eylem yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.