Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, ABD ve Meksika arasındaki “gizli” anlaşma metnini farkında olmadan basına sızdırdı

ABD Başkanı Donald Trump salı günü Beyaz Saray’da Meksika ile bölgesel sığınma projesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Meksikalı yetkililer projenin ayrıntılarının çoğunu açıklamış olsa da Trump projenin “gizli” olduğunu söylüyordu.

The Guardian’da yer alan habere göre, Trump basın toplantısında konuşurken elinde salladığı anlaşma metni fotoğrafının yakınlaştırılıp okunmasıyla Trump’ın açıklamadığı bilgiler de alenileşti. Reuters muhabirinin çektiği fotoğraf “gizli” anlaşma metnini açığa çıkardı.

Geçen hafta Meksika ve ABD arasında yapılan anlaşma ile Orta Amerika’dan ABD’ye doğru göçün Meksika’da durdurulması kararı alınmıştı. Anlaşmanın içeriğinde Meksika-Guatemala sınırına 6 bin kişilik yeni ulusal muhafız gücünün yerleştirilmesi de bulunuyor.

Trump’ın toplantıda elinde tuttuğu belge, ABD ile Meksika arasında varılan anlaşmayı ve bir bölgesel sığınma planını da içeriyor. Anlaşma ile Meksika, kendi göç yasalarını gözden geçirip potansiyel olarak anlaşmaya uygun bir biçimde revize etmeyi kabul etti.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ayrıca, ülkesinin 45 günlük bir süreçte göçmenlerin akışını azaltacak zorlayıcı tedbirlerini artırdığını gösterme hususunda da anlaşmaya varıldığını söyledi. Ebrard, eğer bu hususta başarılı olunamazsa ABD’nin, Orta Amerika’dan gelen göçmen kafilelerinin Meksika’da kalmalarının sağlanması ve ABD’ye geçmemeleri planı üzerine de düşüneceğini belirtti. ABD’nin Meksika tarafından uzun süredir reddedilen bu planı Meksika’nın “güvenli üçüncü ülke” olarak sınıflandırılması anlamına geliyor.

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard salı akşamı yaptığı açıklamada, Orta Amerika’dan göçmen akışını durdurulamaması durumunda “güvenli üçüncü ülke” statüsünün uygulanabileceğini söyledi. Meksika’nın yeni bir statüye geçmesi için göçmen yasasında da değişiklik yapması gerekiyor.

Ebrard, diğer Latin Amerika ülkelerinin de göç akışının “yükünü” paylaşması gerektiğini de sözlerine ekledi. Trump’ın elindeki belgede de “Mülteci statüsü ile ilgili yükün paylaşılması noktasında bir bölgesel yaklaşım”, “45 günlük süre” ile ilgili bilgiler mevcut. Bunun yanı sıra haberde, Ebrard’ın öncelikle 45 günlük sürede göç akışının durdurulması ile ilgili planın birinci ayağının işler hale getirilmesi açıklamasının aksine, Meksika’nın anlaşmaya göre hemen göç yasalarını değiştireceğini taahhüt ettiği bilgisi de metinde yer alıyor.  

Başkanlık kampanyasında da göçmen karşıtlığı yapan Trump, 2017’de göreve başlamasından itibaren ABD’nin tabiriyle “yasadışı göçü” öncelikli problemi olarak tarif etti ve bu konuda Meksika’yı suçladı. Geçen yıldan beri Orta Amerika ülkelerinden çıkıp Meksika üzerinden ABD’ye geçmeye çalışan göçmenlerin Meksika sınırına varması da Trump’ın göçmenler üzerinden yürüttüğü tehdit algısını besledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.