Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü matematikçi ve milletvekili Villani’den Fransız hükümetine Füsun Üstel ve Tuna Altınel sorusu: “Hapse atılan cesur akademisyenlere destek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?”

Fransa’nın en önemli matematikçilerinden biri olan ve alanında birçok ödüle layık görülen milletvekili Cédric Villani, Fransa Parlamentosu oturumunda Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’a akademisyenler Tuna Altınel ve Füsun Üstel’le ilgili soru yöneltti. Villani, barış bildirisine imza attıkları için yargılanan, hapse mahkum edilen ve tutuklanan akademisyenlere ilgili Fransa’nın destek olmak için ne yapmayı düşündüğünü sordu.

Villani’nin sorusu ve Le Drian’ın yanıtı parlamento tutanaklarına şöyle geçti:

Cédric Villani:

“Sayın başkan, değerli arkadaşlar! Sorum Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’a.

2016’da barış için imzaladıkları bir bildiri yüzünden birçok Türk akademisyenin yargılanmasına tepki olarak Fransa’da sesler giderek yükseliyor. Bu bildiri 2015’te Güneydoğu’nun bazı yerlerinde sivillerin temel haklarının yok sayılmasına itiraz ederek barış için yeniden müzakereye çağırıyordu. Bugün bu 2200 akademisyenin yaklaşık üçte biri adli muameleye tabii tutuldu. Mesela frankofon Galatasaray Üniversitesi’nden emekli öğretim görevlisi Sayın Füsun Üstel, 15 ay hapse mahkum edildi. Son olarak 11 Mayıs’ta meslektaşım matematikçi Doç. Tuna Altınel, yargılanmak üzere tutuklandı. Ona atfedilen suç ise geçen 21 Şubat’ta Villeurbanne’da bir STK olan ‘Amitiés Kurdes’ün halka açık yasal bir toplantısına katılmış olmak. Türk vatandaşı olmakla birlikte Fransa’nın kamu memuru ve 1996’dan bu yana Lyon’da ikamet edip çalışıyor. Bir aydır binlerce kişi, akademisyen, seçilmiş, STK ve sendika mensubu kendilerine gösterilen muameleye çok kızgın.

Değerli arkadaşlar, geçen 23 Mayıs’ta onun özgürlüğüne kavuşması için başlatılan kampanyada, 5 bin 500 imzanın arasında sizin de imzalarınızdan çok oldu, bundan dolayı size teşekkür ediyorum.

Tuna Altınel bu duruşun risklerini biliyordu. Tutuklandıktan hemen sonra şu satırları yazdı: “Değerli arkadaşlar moralim iyi, ne olursa olsun içeride veya dışarıda olsak da barış ve demokrasi gelene kadar yolumuza devam edeceğiz.

Sayın Bakan, demokrasi, ifade özgürlüğü savunucusu ve insan hakları ülkesi Fransa, o çok yücelttiğimiz özgürlükleri savunmak isterken hapse atılan cesur akademisyenlere destek olmak için ne yapmayı düşünüyor?”

Başkan: “Teşekkürler, söz Avrupa ve Dış işleri bakanı Jean Yves Le Drian’da.”

Jean Yves Le Drian: 

“Değerli arkadaşlar, Sayın Cédric Villani! Yargılanmak üzere tutuklanan Lyon Üniversitesi’nde ders veren matematikçi meslektaşınız sayın Altınel’in durumu hakkında çok endişeliyiz. Sayın Üstel’in 15 aya mahkum olduktan sonra adli kontrol şartıyla salıverilme talebinin reddedilmesi de bizi endişelendiriyor. Genel olarak barış akademisyenlerine uygulanan adli muamele -ki bunların arasında özellikle Türk-Fransız eğitim işbirliğini güçlendirmek için imzalanan anlaşma neticesinde kurulan Galatasaray Üniversitesi mensubu da var- hakkındaki endişe ve kaygılarımızı Türk makamlarına iletiyoruz ve bu konu hakkındaki girişimlerimizden imtina etmiyoruz.

Başkan Macron Başkan Erdoğan’la görüştü, Bakan Vidal Türk mevkidaşıyla görüştü ve birkaç güne ben de Ankara’ya gidiyorum. Orada otoritelerle yapacağım görüşmelerde bu konuyu açma fırsatı bulurum. Bu ilkeler esaslıdır: ifade özgürlüğü ve akademik özgürlüğün altını çizmek, Türkiye’nin imzaladığı ve parçası olduğu Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini dileriz. İnanın bize, bu konu hakkında teyakkuzdayız ve bahsettiğiniz insanların özgürlüklerine kavuşmaları için her şeyi seferber etmiş durumdayız.”

Çeviri: Jalal Haddad

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.