Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya, AP’ye parlamenter seçilen üç Katalan siyasetçiye mazbata vermeyecek

İspanya Merkezi Seçim Kurulu, Avrupa Parlamentosu’na (AP) seçilen üç ayrılıkçı Katalan siyasetçiye “mazbata verilmemesine” karar verdi.

Bu kararla birlikte 1 Ekim 2017’deki Katalan Bağımsızlık Referandumu sırasında Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı olan Carles Puigdemont, eski yardımcısı ve ayrılıkçı Katalonya Cumhuriyetçi Sol Partisi (ERC) lideri Oriol Junqueras ve eski Katalonya Sağlık Bakanı Toni Comin’in AP’deki sandalyeleri boş kalacak.

2017’de Puigdemont ve Comin İspanyol makamlarınca tutuklanmamak için Brüksel’e kaçmıştı.

Merkezi Seçim Kurulu, bu siyasetçilerin AP’deki görevlerine başlayabilmeleri için İspanya’ya dönmelerini şart koşuyor. Puigdemont ve Comin eğer dönerse, haklarındaki “isyan” ve “tahrik” gibi suçlardan ötürü anında gözaltına alınacak.

İspanya Yüksek Mahkemesi, şu an tutuklu yargılanan ve hakkında 25 yıl hapis cezası istenen Junqueras’ın ise AP milletvekili olarak görev yapamayacağına karar vermişti.

76 milletvekilinden çağrı

AP milletvekilleri 2 Temmuz’da yemin edip göreve başlayacak. Öte yandan, 76 AP milletvekili, AP Başkanı Antonio Tajani’ye koltuğu boş kalan üç milletvekilinin “haklarının savunulması” çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.