Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit İngiltere üniversitelerini vurdu

Brexit ve ekonomik sıkıntılar eğitim kalitesiyle ünlü İngiliz üniversitelerini zor duruma soktu. QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’na göre İngiliz üniversitelerinin kalitesinde, üç yıl üst üste düşüş yaşandı. İlk 1000’e giren 84 İngiliz üniversitesinin üçte ikisi dünya üniversiteleri arasında alt sıralara düştü.

Oxford Üniversitesi beşincilikten dördüncülüğe yükselip parlak yerini korurken kadim rakibi Cambridge Üniversitesi, yedinciliğe düşerek tarihinin en kötü performansını sergiledi.

“Sonuçlar şaşırtıcı değil”s

QS Araştırma Direktörü Ben Sowter, Brexit referandumundan beri yaşanan irtifa kaybının ekonomik belirsizlik ve üniversitelerdeki mali kesintilerden ötürü hiç de şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Sowter, İngiltere’nin eğitim kalitesini devam ettirmesi için yapılması gerekenleri üç başlık altında topladı: Öğretim kapasitesinin artırılması; Brexit sonrası dönemde Avrupa Birliği’nden (AB) gelen öğrencilerin ödeyeceği harçların durumuna bir açıklık getirilmesi; İngiltere’nin gelecekte AB’nin araştırma işbirliği çerçevesinin bir parçası olarak kalacağının temin edilmesi.

Brexit referandumundan beri diğer AB üniversiteleri İngiliz üniversiteleri ile arasındaki farkı yüzde 28 oranında kapattı. Bunun sebebi olarak AB üniversitelerinin araştırma performansındaki hafif iyileşme ile İngiltere üniversitelerinin performansının kötüleşmesi gösteriliyor.

Çin üniversiteleri yukarılara tırmanıyor

Sıralamada Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) sekiz yıl art arda ilk sıradaki yerini korurken onu Stanford ve Harvard üniversiteleri takip etti. ABD üniversiteleri yüksek basamaklardaki yerlerini korurken bu yıl ülkedeki üniversitelerin sadece yüzde 16’sının sıralamasında iyileşme görüldü.

ABD ve AB dışında en başarılı iki üniversite, her ikisi de 11. sırada olan Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi ile Singapur Ulusal Üniversitesi oldu. İlk 200’de kendine yer bulan Çin üniversitelerinin sayısı ise 12’den 19’a çıktı.

QS Dünya Üniversiteler Sıralaması, işveren ve akademisyen itibarı, sınıf büyüklüğü, araştırma üretimi ve uluslararası öğrenci ve akademisyen sayısını esas alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.