Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim değişikliğinin fotoğrafı: Grönland’da su üzerinde kızak çeken köpekler!

Danimarka’ya bağlı Grönland adasında Danimarkalı bir meteorolog tarafından çekilen, köpeklerin su üzerinde kızak çektiklerini gösteren fotoğraf, küresel ısınma  nedeniyle artan hava sıcaklıklarının buzullar üzerinde yarattığı etkiyi gözler önüne serdi.

Okyanusların durumunu ve buzulları incelemek için Grönland’da bulunan Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden Steffen Olsen’in çektiği fotoğrafta buzulların ciddi ölçüde eridiği görülüyor.

Yetkililer, buzullarda erime sonucu ortaya çıkan suların normalde yüzeydeki çatlaklardan aşağı indiğini, ancak bu bölgedeki buzullarda çatlak bulunmadığı için eriyen suların yüzeyde kaldığını ve bu nedenle böyle bir göz yanılmasının ortaya çıktığını belirtti.

Daha önce böyle bir sıcaklıkla karşılaşılmadı

Le Monde’un haberine göre Danimarka Meteoroloji Enstitüsü, fotoğrafın çekildiği gün bölgedeki hava sıcaklığını 17.3 derece olarak ölçtü. Aynı ekipten iklimbilimci Ruth Mottram, bu sıcaklığın normal değerlerin çok üstünde olduğunu ve daha önce böyle bir sıcaklık ile karşılaşılmadığını söyledi.

Grönland’da en son 2012 yılında büyük ölçüde bir buzul erimesi görülmüş ve bilim insanlarını korkutmuştu. Uzmanlar önümüzdeki aylarda havanın durumuna göre eriyen buzul miktarının artabileceğini ve yüksek basıncın devam etmesi halinde 2019 verilerinin 2012 yılını geçebileceğini öngörüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.