Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emre Kızılkaya: “YouTube kâr hırsıyla hareket ediyor, çocuklar umurunda değil”

YouTube bugün aldığı kararla ABD’de YouTube Kids uygulamasından otomatik oynatmayı kaldırdı. YouTube’un bu uygulamaya gitmesinde çocuklara YouTube tarafından önerilen, şiddet, işkence ve pedofili içerikli videolar etkiliydi. Karar üzerine Hürriyet gazetesi yazarı Emre Kızılkaya Twitter hesabından bu uygulamayı “gecikmiş bir karar” vurgusuyla duyurdu. 2017 yılından beri konunun önemini vurgulayan Kızılkaya ile konuştuk. Kızılkaya’ya göre bu karar, tüm dünyada uygulanmalı.

YouTube’un para  kazanma hırsı yüzünden çocukların psikolojisini umursamadığından bahseden Kızılkaya, “Reklam gelirleri arttıkça YouTube’un algoritmasını kötüye kullanan kanallar ortaya çıktı. Eğlenceli görünen videoların içerisinde çocukların dikkatini çekmek ve çocukları içeride tutmak için acı çeken çocuk videoları, cinsel içerikler veya masum çizgi film karakterlerinin şiddet içerikli videolarda görünmesi gibi videolar yapılmaya başladı” dedi.

Hürriyet’teki yazısının ardından YouTube Türkiye’nin kendisini ziyaret ettiğini ve aldıkları önlemleri anlattıklarını söyleyen Kızılkaya, para kazanma hırsı olduğu sürece yapılanları samimi bulmadığını söyledi. YouTube’un önerilen videolar ve okur yorumları için gerçek insan moderatörler çalıştırması gerektiğini vurgulayan Kızılkaya’ya göre kamuoyu baskısı artmadığı sürece bu sorun çözülemeyecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.