Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süt, ekmek, demokrasi: Yeni Zelandalılar markette oy kullanabilecek

Yeni Zelanda’da yürürlüğe giren yeni yasayla birlikte, ülkenin vatandaşları okullar, kiliseler ve adalet sarayları dışında, artık alışveriş merkezleri ve süpermarketlerde de oy kullanabilecek. Bu hafta açıklanan düzenleme, seçmenlerin aynı gün içinde kayıt olup, oy kullanabilmesini de sağlayacak.

Yeni Zelanda’da 2017 yılında yapılan seçimlerde seçmenlerin beşte biri oy kullanmadı. Bunu engellemek için yeni bir oy verme sistemi geliştirildi. Adalet Bakanı Andrew Little, yapılan değişikliklerin 2020 yılında yapılacak seçimlerde oy kullanmayı kolaylaştıracağını ve oy vermeyi demokratikleştireceğini söyledi.

Değişiklik Yeni Zelanda Seçim Konseyi’nin tavsiyeleri üzerine başbakanlık tarafından hayata geçirildi. Little “Süpermarketler ve alışveriş merkezlerinde sandık kurulması oy verme işlemini kolaylaştıracak” dedi.

Muhalefette yer alan Ulusal Parti temsilcileri, bu hamlenin Sol ve Yeşiller partilerine yarayacağını söylerken, böylesi bir hamlenin ancak “muz cumhuriyetinde” olabileceğini öne sürüyor. Yeşiller Partisi’nin milletvekili olan Golriz Ghahraman ise “Bu yeni sistemle daha ulaşılabilir ve kapsayıcı bir adım attıklarını” dile getirdi. Ghahraman, Yeni Zelanda’da seçime katılım oranını artırmak için mücadele verenlerden biri.

Ülkede 2017 yılında yapılan seçimlerde bütün yaş dilimleri arasında seçime katılım oranı artış göstermişti. Total olarak ise, seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 6,5 artış göstermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.