Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da burkini yasağını delen Müslüman kadınlar “sivil itaatsizlik” eyleminde

Fransa’da 12 Müslüman kadının “burkini yasağı”nı delmesi ülkenin gündemine oturdu.

Sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştiren 12 Müslüman kadının Fransa’nın Grenoble şehrinde bir havuza burkinileriyle girmelerine polis müdahale etti. Kadınları havuzdan çıkaran güvenlik güçleri, soyunma odalarına girmelerine de müsaade etmedi. Kadınlara kimlik taraması uygulandı ve 35 euro para cezası verildi. 

https://www.youtube.com/watch?v=Vu7U32mjPjA

Fransa’da uygulanan ve kadınların kamuya açık havuz ve denizlere burkiniyle girmesini yasaklayan yönetmelik, insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor. 

Eylemlerini “sivil itaatsizlik” olarak niteleyen Müslüman kadınlar, bu yönetmeliğin ayrımcı olduğunu, kıyafetlerinin herhangi bir hijyen veya güvenlik kuralını ihlal etmediğini belirterek bu meselenin daha geniş bir özgürlük ve haklar temelinde tartışılması gerektiğini söyledi.

Kadınların eylemine tepkiler var

Cumhuriyetçiler’in Alpes-Maritimes bölgesi milletvekili Eric Ciotti, burkininin Fransa’da yeri olmadığını, bu tip gösterilerin sadece cumhuriyete meydan okumak amacıyla yapıldığını ve bu yaşananları hiçbir zaman kabul etmeyeceğini söylüyor. 

“Mutlu Günler’” adındaki bir Fransız Facebook grubu ise 30 Haziran’da Grenoble sakinlerini havuza çıplak bir şekilde girmeye davet etti. Grup bu çağrının sebebi olarak ise, radikal İslam’a duydukları tepkiyi gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.