Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika, mültecilerin ABD’ye geçişini engellemek için kuzey sınırına askeri birlikler yerleştiriyor

Meksika, ABD’ye doğru göçü engellemek için kuzey sınırına asker yerleştirme kararı aldı. Meksika ordusu tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada Meksika-ABD sınırına 15 bin asker gönderileceği belirtildi.

Meksika normal şartlarda ülkeyi terk edip ABD’ye geçmek isteyen belgesiz yabancı vatandaşları askeri güçlerle durdurma geleneğine sahip değil, ancak son günlerde Meksika-ABD sınırında Ciudad Juarez’den El Paso’ya geçmeye çalışan Orta Amerikalı ve Kübalı kadınların güvenlik güçleri tarafından durdurulduğuna dair görüntüler ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın önceliği sınır güvenliğinin sıkılaştırılması. Meksika da bir süredir Trump’ın talebine uygun olarak ABD’nin gümrük vergilerini artırma tehdidi altında, kendi ülkesinden geçerek ABD’ye varmayı amaçlayan, özellikle Orta Amerika ülkelerinden olmak üzere üçüncü devlet vatandaşlarının geçişini durduruyor.

Meksika güvenlik güçleri tarafından ABD’ye geçmek isteyen mültecilere sınırda yapılan müdahale haberlerine ilişkin konuşan General Luis Cresencio Sandoval, “Mültecilerin çevrelenmesi operasyonlarında göçmenlik bürosu yetkilileri askerlere ihtiyaç duymaktadır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde de yaklaşık 6 bin 500 güvenlik görevlisi Meksika’nın güneyindeki Meksika-Guatemala sınırına gönderilmişti.

General Sandoval, Meksika’nın kuzeyinde yaklaşık 15 bin kişilik askeri kuvvet olduğunu, bunun da 14 bininin sınırda konuşlandırıldığını söyledi. Sandoval ayrıca, bütün kontrolün Ulusal Göç Enstitüsü’ne bırakılmasının mümkün olmadığını ve bu yüzden güvenlik güçleri olarak destek verdiklerini belirtti. General Sandoval, bunun her iki sınırda da sürdürülen bir strateji olduğunu sözlerine ekledi.

Ulusal muhafızlar; askerlerden, denizcilerden ve federal polisten oluşan yeni militarize edilmiş polis gücü. Reuters’ın haberine göre, ulusal muhafızlık kurumu ülkenin rekor düzeydeki şiddet olayları sebebiyle dağılmış durumdaki düzenini tekrar sağlayabilmek için Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un uyguladığı planın merkezinde bulunuyor.

Eski Meksika ulusal güvenlik görevlisi Gustavo Mohar, Meksika’nın sınır güvenliği stratejisinde mültecilerin askeri güçlerce durdurulmasının ilk defa yaşandığını belirtti ve bu yeni gelişmeyi üzücü olarak değerlendirdi. Mohar, sınır güvenliği tarzındaki bu değişikliği Trump’ın gümrük vergilerini artırma tehdidine bağlıyor.

Meksika tarafından yapılan 7 Haziran tarihli açıklamaya göre, 45 günlük süre içerisinde Meksika’dan ABD’ye göç dikkat çekici bir oranda azaldı.

Mültecilerin, ulusal muhafız gücü tarafından sınırda tutulması stratejisi başarısız olursa ABD ile Meksika arasındaki anlaşma gereği Meksika’nın mültecilerle ilgili yasalarında ABD’nin taleplerine uygun değişiklik yapılacak. Bu düzenleme Meksika tarafında tampon bölge oluşturularak mültecilerin Meksika’da kalmasını öngörüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.