Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sıcakta uyumanın yolları

Son günlerde Türkiye’yi saran sıcak hava dalgası ile birlikte, geceleri uyumak da son derece zorlaştı. Bu durum yeterince dinlenmeden ve enerjisiz bir şekilde güne başlamamıza neden oluyor. Peki sıcak havalarda klima dışında rahat uyuyabilmenin çözümü var mı? Uykuya geçiş durumunda, vücudumuzdaki ısı dengesi nasıl gerçekleşiyor ve kaliteli bir uyku için ne yapmak gerekiyor?

Dinlenme ve vücudun ısı dengesi arasında önemli bir bağ var. Vücut ısısı uyku ve uyanma arasında 24 saatlik bir değişim ritmi izliyor. Teoride, vücudumuzun ısısı uyurken düşüyor, uyandığımız zaman artmaya başlıyor. Bu açıdan, vücut ısısı düştükçe, uyuma kapasitemiz artıyor.

Ellerimiz ve ayaklarımız uykuya geçmemizde önemli bir role sahipler. Dışarısı ile teması sağlayarak vücudumuzda gezinen sıcak kanın soğumasını sağlıyorlar. Uyku hormonu olarak bilinen melatonin bu ısı kaybı sürecinde devreye giriyor. Böylece gecenin başında vücut ısısı düşerken, vücudun dışarıyla temas eden dış bölgeleri ısınıyor. Gece boyunca devam eden bu süreç komplike bir yapı oluşturuyor ancak denge bu şekilde sağlanıyor.

Uyku için ideal sıcaklık 22 ve 23 derece arasında değişiyor. Bu durumda beyindeki elektriksel aktivite yavaşlıyor ve beyin dinlenmeye başlıyor. Bu aşamada dinlenme başlıyor ve rüya aşaması kısalıyor.

Bu son aşamada vücudumuzun sıcaklık dengesini kontrol etme kapasitesi zayıflıyor. Soğuk ya da aşırı sıcak durumunda, vücudumuz bu son aşamayı atlamak gerektiğine kanaat getiriyor. Bu yüzden sıcak bir ortamda uykumuz sıkça bölünüyor ve beynimiz dinlenemiyor. Bu açıdan iyi bir uyku için bulunduğunuz odanın ideal ısı düzeyinde olması gerekiyor. Peki klima yardımı dışında iyi bir uyku için sıcak günlerde neler yapılabilir?

  • Yan yatmak vücudun dışarıdan aldığı ısıyı azaltabilir.
  • Nemli bir giysi ya da bezle vücudun merkezi noktalarını ıslatmak ya da uyumadan önce ılık bir duş almak sıcak günlerde uyku kalitenizi artırabilir.
  • Uyumadan önce çok fazla hareketten kaçınmak gerekiyor, bu durum vücut ısınızı artırabileceğinden dolayı uzmanlar uyumadan önce hareketliliğin azaltılmasını öneriyor.
  • Gıda tüketimine özen gösterilmeli.
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı.
  • Kıyafet seçimine dikkat edilmeli.
  • Yatmadan önce bulunulan yer havalandırılmalı.
  • Uyurken ayaklar örtülmemeli.
  • Yatmadan önce eller ve ayaklar yıkanmalı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.