Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arap Resim Vakfı, 25 bin fotoğraftan oluşan koleksiyonuyla Ortadoğu’nun tarihini gözler önüne seriyor

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 1997 yılında kurulan Arap Resim Vakfı, 25 bine yakın fotoğraftan oluşan bir koleksiyon yayınladı. Farklı Müslüman ülkelerden yıllar boyu toplanan fotoğraflarla oluşturulan koleksiyon, Ortadoğu’nun yakın tarihinden kesitleri gözler önüne sermeyi hedefliyor. 

“Bu platformu açık, kapsamlı, işbirlikçi duruşumuzu yansıtmak için kurduk” diyen vakfın genel müdürü Marc Mouarkech; iki yıllık aradan sonra yeniden halkla bağlantı kurmayı, yeni fikirler geliştirmeyi ve yaratıcı işler yapmayı amaç edindiklerini sözlerine ekledi. 

İnternet üzerinden erişime açılan ve çoğu bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar, başta Mısır olmak üzere Ortadoğu’nun 50 farklı ülkesinden unutulmuş veya gizlenmiş kareleri içeriyor. Geçmişteki geleneklerin, özel günlerin, ünlülerin, ailelerin sırlarına ve hikayelerine ışık tutuyor.

1920’lerin Lübnan’ında fotoğrafçı Camille El-Kareh tarafından çekilen bu fotoğraf, cenaze törenindeki bir aile portresini tanıtıyor. Ölünün siyah bir takım giydirilerek ellerinde ve ağzında çiçekle uzandığı bu gelenek ise artık yok. 

Bir başka kare ise Jibrail Jabbur’un Suriye’de yakaladığı bir bedevinin görüntüsü. Jabbur, koleksiyonda, çölleri avlanmak için dolaşan Suriyeli bedevilerin hayatlarının içyüzünü ortaya koymayı amaçlıyor.

1922’de anonim bir fotoğrafçı tarafından çekilen bu iki Arap kadının fotoğrafı ise giderek değişen toplumsal geleneklere ışık tutuyor. Peçelerini açarak poz veren bu kadınların fotoğrafını Mouarkech, “yüzü görünen Arap kadınların en eski fotoğraflarından biri” olarak değerlendiriyor.

Koleksiyonda 1959 senesinde kameralara poz veren Mısırlı aktris Nadia Abdel Wahed’in açık görselleri de var.

Bu platform, arşiviyle Ortadoğu’nun perspektifini genişletmeyi, Arap dünyasını yansıtacak bir alan oluşturmayı hedefliyor. Vakıf, insanların fotoğraflar üzerinde tarihsel ve sosyal bağlamda düşünmesini umuyor. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.