Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dişi bir kutup tilkisi 76 günde 3 bin 500 kilometre yürüyerek rekor kırdı

Norveç’ten yola çıkan bir dişi kutup tilkisi, şu ana kadar kayıtlara geçen en hızlı yolculuk yapan hayvan olarak tarihe geçti.

Norveç kıyılarındaki kutup tilkisi, Kanada’daki Ellesmere Adası’na kadar süren yaklaşık 3 bin 500 kilometrelik yolu 76 günde yürüyerek rekor kırdı. Haziran 2017’de üzerine takılan bir takip cihazı sayesinde bu yolculuğu anbean izleyen Norveç Kutup Enstitüsü yetkililerinden Eva Fuglei, “İlk başta bu olaya inanmadık, hatta dişi tilkinin kürkünün sökülüp bir gemide yolculuğuna devam ettiğini düşündük. Fakat sonradan hiçbir geminin buzun üstünde o kadar uzun bir yolculuk yapamayacağını fark ettik ve tilkinin bu uzun yolculuğu gerçekleştirdiğini anladık” dedi.

Dişi tilki, takip cihazının verilerine göre günde ortalama 46.3 kilometre, bazı günler ise 155 kilometre yürüdü.

Risk altındalar

Ancak tilkinin yolculuğu, iklim değişikliğinin deniz buzulları üzerindeki etkisinin, hayvanların göç etme kabiliyetini nasıl etkileyebileceği konusundaki endişeleri artırdı. Norveç İklim ve Çevre Bakanı Ola Elvestuen, “Kuzeydeki ısınma çok hızlı bir şekilde artıyor. Yazın buzulların erimemesi için acilen sera gazı emisyonu durdurmalıyız” dedi.

Kutup tilkileri soğuğa çok dayanıklı hayvanlar olarak biliniyor. Bu canlıların tüylerle kaplı pençeleri, küçük kulakları ve küçük ağızları soğuğa karşı dayanmalarına yardımcı oluyor. Yaşam süreleri yaklaşık 3 ila 6 yıl olan kutup tilkileri, ortalama 7,5 kilogram ağırlığa sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.