Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin devlet medyası, Erdoğan’ın “Şincan’daki Uygur Türkleri mutlu” dediğini iddia etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü. Çin devlet medyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pekin’de Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki politikalarına destek vererek “Şincan’da insanlar mutlu bir yaşam sürüyor” dediğini iddia etti.

Çin devlet televizyonunun aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde uygulanan politikalarla ilgili olarak Çin’in Şincan bölgesindeki insanların Çin’in gelişimi ve refahı içinde mutlu bir yaşam sürdüğü bir gerçektir. Türkiye, Türk-Çin ilişkilerindeki uyumu kimsenin bozmasına izin vermez. Türkiye aşırılığa kesin bir şekilde karşıdır ve Çin ile karşılıklı siyasi güveni ve güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi arzu etmektedir dedi. Erdoğan ayrıca, iki ülkenin “gelecek vizyonunu” paylaştığını da belirtti.

Habere göre Çin Devlet Başkanı Xi de Erdoğan’a, iki ülkenin teröre karşı işbirliğini artırma konusunda adımlar atması gerektiği mesajını verdi.

BM’ye göre 1 milyona yakın Müslüman kamplarda tutuluyor

Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde eğitim kampları adı altındaki tesislerde Uygur Türkleri’ne ve diğer Müslüman azınlığa yönelik uyguladığı asimilasyon politikaları zaman zaman dünya basınında yer alıyor. Çin, “aşırılıkçı düşünceler” ve “terörizmle mücadele” kapsamında Uygur Türkleri’ne yönelik uyguladığı politikalar sebebiyle uluslararası alanda eleştiriliyor. Geçtiğimiz haftalarda BBC, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “eğitim kamplarına” girerek kamplardaki hayatı görüntülemeye çalışmıştı. Birleşmiş Milletler, Müslüman azınlığa mensup bir milyona yakın kişinin bu kamplarda tutulduğunu tahmin ediyor. Bu “eğitim kamplarını” “cezaevi” ya da “toplama kampı” olarak nitelendiren devletler de mevcut.

Uygur Türkleri’nin yaşadıkları baskı politikalarına karşı Türkiye’den zaman zaman cılız da olsa sesler yükselmekle birlikte hükümetten ya da Cumhurbaşkanlığı’ndan Uygur Türkleri’nin beklediği destek gelmiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen şubat ayında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi oturumunda yaptığı konuşmada, Çin’in Şincan Uygur Özerk bölgesindeki politikaları sebebiyle Uygur Türkleri’nin hak ihlallerine uğradığını söylemişti. Bu yorum Çin’in tepkisini çekmişti.

Ayrıca şubat ayında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Uygur Türkü halk sanatçısı, ozan Abdürrahim Heyit’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda öldüğü haberi üzerine, Çin’in politikalarını kınayan bir açıklama yapmıştı. Daha sonra Çin yönetimi, Abdürrahim Heyit’in ölmediğini göstermek üzere sanatçının bir videosunu yayınlamıştı.

Dünya Uygur Kongresi: Erdoğan’ın açıklamalarından üzüntü duyuyoruz

Middle East Eye’da yayınlanan habere göre, Uygur Türkü aktivistler Erdoğan’ın Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri’nin durumu ile ilgili yorumunu eleştirdi. Dünya Uygur Kongresi (WUC) Başkanı Dolkun Isa, Erdoğan’ın Çin’in Uygur Türkleri’ne yönelik baskı politikalarını duyurma fırsatını kaçırdığını ifade etti. Uygur Türkleri’nin tutuldukları “eğitim merkezlerini”, “21. yüzyıl toplama kampları” olarak adlandıran Isa, ayrıca WUC ve Uygur diyasporasının Erdoğan’ın açıklamalarından üzüntü duyduğunu söyledi.

Erdoğan’dan Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol” projesine destek

Türkiye ile Çin arasında ciddi ekonomik ilişkiler mevcut. Erdoğan-Xi Jinping görüşmesinde, Türkiye-Çin ekonomik ilişkilerinin geliştirilme potansiyeli üzerinde de duruldu.

Deutsche Welle’nin haberine göre Erdoğan, Çin’in 2013 yılında duyurduğu “Bir Kuşak Bir Yol” projesine destek verdiğini belirtti. Çin bu proje ile Asya, Afrika ve Avrupa arasında ulaşım, sanayi ve ticaret ağı oluşturulmasını hedefliyor.

Çin-ABD arasında bir süredir gümrük vergilerinin artırılması üzerinden yükselen bir ticaret savaşı yaşanıyordu. Geçen hafta Japonya’nın Osaka şehrinde yapılan G-20 Zirvesi’nde liderlerin görüşmeleriyle ticaret savaşında bir yumuşama yaşandı ve müzakerelerin yeniden başlamasına karar verildi.

Bununla birlikte, Türkiye de Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin satın alınmasıyla ilgili olarak ABD ile kriz potansiyeline sahip. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyeti, ABD Başkanı Donald Trump ile de görüştü. Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemleri üzerinden Rusya ile kurduğu ilişkiden sonra Çin ile de ticari ilişkilerini geliştirme hamlesinin Batı devletlerinin dikkatini çektiği yorumları yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.