Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim alarm veriyor: Japonya’da sel beklentisi, Alaska’da görülmemiş sıcaklar

Japonya’da Kagoşima bölgesindeki yoğun yağıştan ötürü bölgede yer alan ve nüfusu 800 bin’e varan üç şehirde boşaltma emri verildi. Çarşamba günü verilen emir öncesinde, bölgede yoğun yağışın sele ve toprak kaymalarına neden olabileceğinden çekinildiği için bu karar alındı.

Japon Meteoroloji Ajansı, Japonya’nın güneybatı ve batı bölgelerinde yoğun yağış olacağı konusunda uyarıda bulundu. Bunun ardından Kagoşima Valiliği bölgede yer alan Kagoşima, Aira ve Kirişima bölgeleri şehirlerinde önlem amaçlı olarak 800 bin kişinin evlerini boşaltmasını ve bölgeyi terk etmesi emrini verdi.

Kagoşima valisi Satoşi Mitazono Çarşamba günü basına yaptığı açıklamada bölgede büyük çaplı bir doğal felaket beklentisinin hayli yüksek olduğunu söyledi. Bölgede saatte 80 mm’lik yağış yağacağı uyarısında bulunulurken, bunun bir aylık yağmurun 24 saate sıkıştırılması gibi olduğu söyleniyor. Ancak bu oranın bazı yerlerde 350 mm’ye ulaşabileceği belirtildi.

Bunun ardından Meteroloji Ajansı insanların kendilerini korumaları için acil uyarıda bulundu. Japonya Başbakanı Şinzo Abe de insanlara seslenerek kendilerini korumaları çağrısında bulundu.

Alaska’da sıcaklık rekorları

Öte yandan, dünyanın bir başka noktası olan ve soğukları ile bilinen ABD’nin Alaska eyaleti ise kendi tarihinde görmediği yüksek sıcaklıklarla boğuşuyor. Eyaletteki sıcaklıklar oldukça yükselirken, bölgede yer alan turistler plajlara akın etti. Bölgede baş gösteren orman yangınları da iklim değişikliğinin etkilerinden biri olarak görülüyor.

Eyaletteki orman yangınları her yıl yaşanıyordu ancak bu sene sıcaklıkların artmasıyla birlikte ortalamanın üstünde gerçekleşen orman yangınlarıyla karşılaşıldı. Bu sene şu ana kadar çıkan orman yangını sayısı 120. Alaska sakinleri bölgedeki sıcaklık artışının çok ani yaşandığını ve kendilerinin buna uyum sağlayamadığını belirtiyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.