Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da filme konu olan Stromboli Yanardağı tekrar faaliyete geçti

İtalya’nın güneyinde, Sicilya açıklarında bulunan Stromboli Yanardağı geçen çarşamba akşamı yeniden aktif hale gelerek patladı. Patlamanın etkisiyle, dağ çevresinde yürüyüşe çıkan bir turist hayatını kaybetti, iki kişi ise dağdan fırlayan ufak taşların isabet etmesi sonucu yaralandı. Turizm merkezi olan adada, patlamalar büyük paniğe yol açtı.

İtalyan haber ajansı ANSA, patlama sonrası volkan kraterinden aşağılara doğru iki şerit halinde akan lavların çevredeki ağaçları yakarak yangına sebep olduğunu duyurdu. Stromboli Yanardağı‘nın bulunduğu takımadaların en büyüğü Lipari’nin Belediye Başkanı Marco Giorgianni, Stromboli’de durumun normale döndüğünü söyledi.

Etna ve Vezüv yanardağlarının da bulunduğu ve volkanik hareketlerin sıklıkla görüldüğü İtalya’da, Stromboli Yanardağı, dünyada volkanik hareketliliğin en yoğun olduğu yanardağlar arasında gösteriliyor.

Filmlere konu olan yanardağ

Geçmişte birçok defa lav püskürten ve doğal afetlere sebep olan Stromboli, 2002 ve 2003 yıllarında bölgede gelgit dalgası ve tsunami oluşturmuş, bunun sonucunda insanlar ve binalar hasar görmüştü. 2007 ve 2014 yıllarında da şiddetli patlamalar ve püskürtmelerin yaşandığı yanardağ belirli aralıklarla dünya gündemine geliyor.

Stromboli bu nedenle beyazperdenin de görmezden gelemediği bir dağ. Ünlü İtalyan yönetmen Roberto Rosselini’nin yönettiği, Ingrid Bergman’ın başrolünü üstlendiği, 1950 yapımı Stromboli filmi, sinema klasikleri arasında yerini almıştı ve dünya çapında bilinirliğini artırarak bölgeyi turistlerin uğrak yeri haline getirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.