Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşamın İzleri (28): Erdem Gül ile “Çokluk ve farklılıkların zenginliği”

Yaşamın İzleri’nin 28. bölümünde İrem Afşin Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ile gazetecilikten yerel siyasete geçişini, medyanın dönüşümünü, Adalar özelinde faytonlar başta olmak üzere gündemdeki projelerini ve gelecekteki siyaset umudunu konuştu. 

1967 Giresun doğumlu olan Erdem Gül, Giresun’da geçen çocukluğunda denize nasıl güvendiğini anlattı: “Çocukken kaybolduğumda babamı ararken denize doğru yürürdüm. Deniz kaybolmamı engeller sanırdım.”

Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunu olan Gül, gazeteciliğin kendi tercihi olduğunu, yazmayı hep sevdiğini ve hayatında ilk kez siyaset çalışmaları nedeniyle son üç aydır yazmaktan uzak kaldığını söyledi. 

Gazeteciliğe 1992 yılında Anka Haber Ajansı’nda başlayan Erdem Gül, Taraf ve Cumhuriyet gazetelerinde parlamento muhabirliği yaptığı yıllardan sonra 2013’te Cumhuriyet Ankara Haber Müdürü, 2014’te ise Ankara temsilcisi olarak görev yaptı. Uzun yıllar parlamento muhabirliği yapan Gül, şimdiki medya ve meclis ilişkisi açısından bakarak, “Eskiden de siyasal iktidar medyaya müdahale ederdi. Ama medyada çalışanların herhangi bir partiden taraf olmaları zorunlu değildi, şimdi öyle. Uzun süre parlamento muhabirliği yaptım, biz Refah Partisi’ni ilk takip eden muhabirleriz” dedi.

Medyada yaşanan dönüşümü de Gül, “Gazetecilik halkın bekçiliğini yapmaktır. Artık bir anaakım medyadan bahsetmek mümkün değil. Geldiğimiz noktada hepimiz suçluyuz, tabii ki daha çok suçlu olanlar var” diyerek değerlendirdi.

“Gelecek kendi medyasını kuracaktır” diyen Gül bağımsız medyaya güveniyor: “Teknoloji her gazeteciye kendi patronu olma imkanı verdi. Bir süre sonra bağımsız medya ile geleceğin medyası şekillenecek. Klasik gazete ve TV’lerin okuyucu ve izleyiciden yana büyük bir güven eksikliği içinde olduğunu görüyorum.”

MİT tırları davasından 92 gün hapis yatan ve Yargıtay’da beraat eden Erdem Gül mahkeme ve tutukluluk sürecinin siyasi zamanlamasına dikkat çekiyor: “Bizi tutuklamak için 1 Kasım seçimlerinin sonrasını beklediler. İktidarın yargı ilişkisini gösterir bu takvim.”

Adalet sistemindeki sorunları ve hapishanelerde gazeteciler başta olmak üzere siyasi nedenlerle tutulan insanları hatırlatan Erdem Gül, “Benim kişisel hikâyemin bir önemi yok, ama memleket bedel ödüyor” diye vurguluyor.

Cumhuriyet gazetesi davası ve vakfın el değiştirmesi sürecinde yaşananları aktaran Gül kendi ayrılışını da kısaca şöyle özetliyor: “Cumhuriyet gazetesi el değiştirince arkadaşlarıma yapılanları hazmedemedim, ben zaten ayrılacaktım, onlar önce davranıp beni Ankara temsilciliğinden aldılar, eylül ayıydı, ceketimi alıp çıktım.”

Siyasetin insanların kendini özgürce ifade edebileceği bir tarza dönüşmesi için uzun yıllardır kafa yorduğunu ifade eden Erdem Gül, gazetecilikten siyasete geçmeye nasıl karar verdiğini anlatıyor: “Politikanın sınırları genişliyor, ben de bu genişlemenin içinde çalışmak istediğim için teklif gelince kendime pozisyon olarak Adalar Belediye Başkan adaylığını uygun gördüm.” 

Aday olduğunda karşılaştığı tepkilerle ilgili soruya Gül, “Adalılar’dan bana verilen tepki zaten seçimden önce azaldı ki seçildim. Seçimden önce sokak sokak, ev ev dolaştım, kendimi anlattım. Adalar’ın sorunları da Türkiye’nin sorunları ile aynı, başka yerel sorunlar da var, herkesle konuşuyoruz. Şimdi birlikte çalışacağız” cevabını verdi. 

Adalıların ve kamuoyunun yakından ilgilendiği faytonlar konusunda detaylı bilgi veren Erdem Gül, teknik olarak faytonlarla ilgili kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vereceğini, Başkan Ekrem İmamoğlu ile birlikte tüm taraflar için en uygun çözüm için çalışacaklarını, insan hakları ve hayvan haklarını gözeteceklerini belirtti ve konunun gündemde olduğunu, taraflar ile görüşerek bir takvim çıkarılacağını anlattı: “Faytonlar Adalar’ın değil İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kararı. Ekrem Başkan’la insan ve hayvan hakları açısından en uygun çözümü bulacağız. Ben bir alternatif önermeden Ekrem Başkan’ın yorumunu dinlemek isterim.”

“Adalar Belediyesi belediyecilik hizmetlerini geliştirecek, halk için çalışacak. Ekonomik sorun ülke çapında olduğu gibi Adalar’da da büyük, işsizleri tespit edip istihdam büroları ile yardımcı olacağız” diyerek bazı çalışmalarını paylaşan Erdem Gül, Adalar’ın kültür sanat merkezi olması için de çalışacaklarını anlattı. 
Programın sonunda siyasetin geniş kesimli örgütlenme halinden umutlu olduğunu söyleyen Erdem Gül, “Her şey çok güzel olacak diyorsak, hep beraber çalışmaya devam etmeliyiz” mesajını verdi.

Kamera: Melike Ceyhan & Nazım Özgün İpek
Kurgu: Sercan Öztürk


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.