Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (50): Ataşehir Belediyesi’nde grev kararı, tekstil sektöründe hak ihlalleri, İSİG’in iş cinayetleri raporu

SİBAŞ işçisi işe iade davasını kazandı

Aydın’da kurulu bulunan SİBAŞ turşu fabrikasında işten çıkarılan ve işlerine dönebilmek için 190 gündür nöbet eylemi sürdüren 77 işçiden 51’i işe iade davasını kazandı

Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, 28 Aralık’ta fabrika önünde nöbet eylemi başlattı. Defalarca çadırları sökülen, direniş alanlarına çöp dökülen işçiler 190 gündür fabrika önünde nöbet tutmaya devam etti.

İşçilerin açtığı davanın karar duruşması bugün Söke 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada 51 işçinin işe iadesine karar verilirken, diğer işçilerin duruşması 20 Eylül’e ertelendi.

Ataşehir Belediyesi’nde grev kararı

İstanbul Ataşehir Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması nedeniyle grev kararı alındı. 

Ataşehir Belediyesi’nde taşeron olarak çalışırken, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediye şirketine geçişi yapılan 2 bin 700 işçiyi kapsayan TİS görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. Grev kararı alan işçiler grev ilanını belediyeye astı. Anlaşma sağlanamadığı takdirde Ataşehir Belediyesi işçileri 12 Temmuz’da greve çıkacak. 

Tekstil sektöründe hak ihlalleri

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği, haziran ayında tekstil, dokuma ve deri iş kolunda yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, “Yaz aylarıyla birlikte tekstil işçilerinin çalışma yaşamından kaynaklı yaşadıkları sıkıntılara ek olarak tekstil fabrikalarının sıcak ortamı ayrıca sorun oluşturmakta, işçi sağlığını ciddi olarak tehdit etmektedir” denildi. 

Raporda; işçilerin kölelik koşullarında çalıştırıldığı, zam alamadıkları; onlarca işçinin işten çıkarıldığı belirtildi. 

Rapor; Gaziantep, Mersin, Adana illerinde faaliyet yürüten tekstil fabrikalarındaki işçilerden gelen şikayetler sonucunda oluşturuluyor. 

TTK grev süreci başladı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumu’nda (MTA) Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde arabulucudan da sonuç çıkmaması üzerine 60 günlük grev kararı süreci başladı.

18. Dönem TİS için Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında görüşmelerde, 69 asıl madde üzerinde anlaşmaya varıldı, 15 maddede ise anlaşma sağlanamadı. 

Arabulucuya giden süreçte de anlaşma sağlanamadı. Arabulucu sürecinin sona ermesi nedeniyle anlaşma sağlanmaması halinde işçiler yasa gereği 60 gün içinde greve çıkacak.

Petrol-İş: “TÜPRAŞ’ta hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

Petrol-İş Sendikası, Yüksek Hakem Kurulu’nun (YHK) TÜPRAŞ ile ilgili aldığı kararı tanımadığını açıkladı. Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu imzasıyla yayımlanan açıklamada, “TÜPRAŞ işçisinin kazanımlarını geriye götüren ve işverenin bazı dayatmalarının dikkate alınmasıyla hazırlandığı anlaşılan bu sözleşme hükümleri kabul edilemez! YHK, beklediğimiz üzere ‘hakem’ rolünü oynamamış, işverenden yana bir sözleşmeye imza atmıştır” denildi. 

YHK tarafından imzalanan sözleşmenin iş barışını bozduğu vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi: “Petrol-İş, tüm organlarıyla ve dört rafineride örgütlü şubeleriyle gerekli değerlendirmeleri yapıp, bundan sonraki tavrını net, somut ve görünür şekilde ortaya koyacaktır. Sendikamız, YHK tarafından geri alınan haklarımızın telafi edilmesi için her türlü mücadeleyi verecek ve gerekli girişimde bulunacaktır. Sendikamız yeni bir mücadele süreci başlatmanın arifesindeyken işvereni de bir kez daha uyarmaktadır.”

Haziran ayında 124 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Haziran 2019 Raporu’na göre sadece haziran ayında yaşanan iş kazalarında en az 124 işçi öldü. 2019 yılının ilk altı ayında ise en az 840 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporda öne çıkan tespitler şöyle:

-124 emekçinin 90’ı ücretli (işçi ve memur), 34’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

-Ölenlerin 17’si kadın işçi, 107’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti.

-İkisi 14 yaş ve altında olmak üzere altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve tekstil işkollarında gerçekleşti.

-13 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 6’sı Suriyeli, 5’i Afganistanlı, 1’i İranlı ve 1’i Özbekistanlı.

-En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, zehirlenme/boğulma, ezilme/göçük, elektrik çarpması, patlama/yanma kalp krizi ve yüksekten düşme.

-Ölenlerin 1’i (yüzde 0,8) sendikalı işçi, 123 işçi ise (yüzde 99,2) sendikasız.

Suriyeli 5 işçinin yaşamını yitirdiği mobilya atölyesinin patronu tahliye edildi

Ankara’da 16 Ocak’ta bir mobilya atölyesinde çıkan ve 5 Suriyeli işçinin yaşamını yitirdiği yangın sonrası tutuklanan mobilya atölyesinin patronu Ömer İnal, ilk duruşmada tahliye edildi.

İnal savunmasında, yaşamını yitiren işçiler için “Benim işçilerim değil, bana fason olarak üretim yapan kişilerin işçileriydi” iddiasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.