Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore, Avustralyalı öğrenciyi serbest bıraktı ancak olay gizemini koruyor

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore‘nin başkenti Pyongyang’da gözaltına alınan Avustralyalı öğrenci Alek Sigley serbest bırakıldı. Şu anda Tokyo’da güvende olduğunu ve normal hayatına geri dönmek istediğini söyleyen Sigley, Pyongyang’da yaşananlara dair herhangi bir açıklama yapmadı. 

Kuzey Kore’de Kim İl Sung Üniversitesi’nde Kore Edebiyatı üzerine bir süredir yüksek lisans yapan Alek Sigley’den 25 Haziran’dan beri haber alınamamıştı. Detayları henüz bilinmemekle birlikte Sigley’in, Pyongyang yönetimi tarafından gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı. Cuma günü tahliyesinin ardından verdiği ifadede “durumunun iyi olduğunu herkesin bilmesini istediğini” söyleyen Sigley, gözaltı gerekçesi konusunda ise sessiz kalmayı tercih etti. 

Avustralya’nın Kuzey Kore’de herhangi bir diplomatik ilişkisi bulunmaması sebebiyle Sigley’in tahliyesinde devreye giren İsveçli yetkililer, “Söyleyebileceğimiz tek şey şu: Kuzey Kore yönetimi bizim açıklamalarımızı dinledi ve kolay bir şekilde çözüldü” açıklaması yaptı. Reuters’a konuşan yetkililer, “Sigley’in gözaltına dair detayları açıklayamayacaklarını” söyledi.

Sigley’in sosyal medya mesajları Kuzey Kore’de farklı yorumlanmış olabilir

Alek Sigley’in tutuklanma sebebi gizemini korusa da Kuzey Kore uzmanı Euan Graham, Avustralyalı öğrencinin sosyal medya hesaplarına dikkat çekerek, “Sigley’in attığı tweet’ler Kuzey Kore’yle ilgili olumsuz bir izlenim yaratma konusunda pek de hassas değildi” dedi. Guardian’ın görüşünü sorduğu analist Tom Fowdy ise bu durumu “Sigley, her ne kadar Kuzey Kore’ye karşı bir düşmanlık durumunda olmasa da devletin muhabir veya gazeteci addedilen kişilere antipatik yaklaşım sergilediği bir gerçek. Sigley gazeteci değildi ama sosyal medya hesabına bakılarak bu yorum yapılabilir. Yine de kesin olarak ne yaşandığını bilemiyoruz” sözleriyle yorumladı.

Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton ise, “Çok daha kötü sonuçlanabilirdi” diyerek Sigley’i Kuzey Kore’ye bir daha dönmemesi konusunda uyardı. 

Sigley gözaltına alınmadan önce sık sık Twitter hesabından Kuzey Kore’den fotoğraflar paylaşıyordu. Kuzey Kore’den gündelik hayatı ifşa eden bu fotoğrafların Pyongyang yönetimini rahatsız etmiş olabileceği de gözaltıyla ilgili iddialar arasında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.