Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetimi Tayvan’a 2.2 milyar dolarlık silah satışını onayladı, Çin’den tepki var

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Dışişleri Bakanlığı’nın Tayvan’a silah satışına onay vermesi hakkında Kongre’yi bilgilendirdi. Eğer satış gerçekleşirse, 2.2 milyar dolar karşılığında 108 Abrams tankı, 250 Stinger füzesi ve çok sayıda askeri araç, mühimmat ve silahın Tayvan’a verilmesi öngörülüyor.

Yapılan açıklamada, gerçekleştirilecek satışın Tayvan’ın savunma kabiliyetini artırmakla birlikte, bölgedeki askeri dengeyi değiştirmeyeceği vurgulandı. Tayvan’ı resmi olarak tanımayan ABD, buna rağmen, Tayvan’ın uzun yıllardır en önemli silah tedarikçisi konumunda.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’a yapılacak silah satışını resmi Twitter hesabından duyurdu.

Tayvan Başkanlık sözcüsü Chang-Tun Han konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin ABD ile askeri anlamda daha yakın ilişkiler geliştireceğini belirtti.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, geçen mart ayında Çin tehdidi ile yüz yüze olan Tayvan’ın, kendi savunma kabiliyetini güçlendirmek için ABD’den silah alma talebinde bulunduklarını ve ABD’nin kendilerine olumlu yanıt verdiğini söylemişti. Aynı zamanda, ABD ve Tayvan arasında hiçbir resmi bağ olmadığını fakat savunma kabiliyetlerini geliştirmek için ABD’den silah satın alabileceklerini ve bu konudaki yasal düzenlemelere tabi olduklarını söylemişti.

Çin ile Tayvan arasındaki ihtilaf 1949’dan bu yana sürüyor. Çin Tayvan’ı kendi toprağı kabul ediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang ise, ABD’nin Tayvan’a silah satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, “ABD uluslararası kuralları çiğniyor ve ‘Tek Çin’ politikasına zarar verecek şekilde hareket ediyor. Çin’in iç meselelerine müdahale ediyor. Bunu protesto ediyoruz” dedi. 

Çin Halk Cumhuriyeti-Tayvan ilişkileri neden gergin?

Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan’ı “Tek Çin” politikasına uygun olarak kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası Çin’de, Komünist Parti ve Milliyetçi Parti arasında devam eden iç savaşı, 1949 yılında Komünist Parti kazanmıştı. Tayvan adasına kaçan Milliyetçi Parti lideri Çan Kay Şek, olağanüstü hal ilan edip kendi partisi dışındaki bütün parti faaliyetlerini yasaklamış ve Tayvan’da bağımsızlık ilan etmişti.

ABD’nin Tayvan’a vereceği silahlar arasında 108 Abrams tankı da var.

1970’lere kadar Birleşmiş Milletler’de Çin’i temsil eden Tayvan, değişen dünya dengeleri nedeniyle 1971 yılında Birleşmiş Milletler’den çıkarıldı ve onun yerine Çin Halk Cumhuriyeti dahil edildi. Tayvan, bugün yaklaşık 20 ülke tarafından resmi olarak tanınıyor ve birçok farklı ülkeyle de ekonomik ve kültürel ilişkileri bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi Tayvan’ı, kendilerinin bir “eyaleti” olarak tanımlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.