Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan hakları avukatı Amal Clooney, Filipinli gazeteci Maria Ressa’yı savunacak

Amal Clooney, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından sıkça suçlanan gazeteci Maria Ressa ve kurucusu olduğu bağımsız medya kuruluşu Rappler’i savunan hukuk ekibine katılacağını açıkladı.

2018’de Time dergisi tarafından “Yılın İnsanı” seçilen ve uzun süredir Duterte’nin hedefinde olan Maria Ressa, çeşitli suçlamalara karşı hukuk mücadelesi veriyor.

Amal Clooney, çalıştığı Londra’daki Doughty Street Chambers’ın pazartesi günü yayınladığı bildiride, “Maria Ressa, haber yaptığı ve insan hakları ihlallerine karşı durduğu için zulüm gören cesur bir gazeteci” dedi.

“Ressa’nın haklarını, basın özgürlüğünü ve Filipinler’deki hukukun üstünlüğünü savunmak için mevcut tüm yasal yollara başvuracağız” diyen Clooney, Ressa’nın danışmanı olarak uluslararası avukatlardan oluşan bir ekiple çalışacak ve Manila’daki avukatlarla birlikte hareket edecek.

Duterte, medya kuruluşu Rappler’i sahte haberler yapmakla ve hakaretle suçluyor. Maria Ressa’ya yöneltilen suçlamalar, Filipinler’deki muhalif sesleri korkutma ve susturma planının bir parçası. Ressa bu yıl iki kez tutuklanmış, kefaletle serbest bırakılmıştı.

Clooney’in Ressa’nın davasını üstlenmesi, hem Rappler’in hem de Maria Ressa’nın uluslararası bilinirliğini artıracağı için oldukça olumlu karşılandı. Ressa, “Amal Clooney ve ekibinin, benim ve Rappler’in ihlal edilen haklarını uluslararası düzeyde temsil etmesinden memnuniyet duyarım” dedi.

İngiltere hükümeti tarafından medya özgürlüğü için elçi olarak atanan Clooney, Myanmar’da 16 aydan fazla bir süre boyunca hapsedilen ve mayıs ayında serbest bırakılan iki Reuters muhabirini de savunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.