Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen’deki askerlerini geri çekme kararı aldı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) askeri gücünü azaltma ve birlikleri yeniden konuşlandırma kararı, dört yıldır süren Yemen iç savaşının kaderini değiştirmek üzere. Uzmanlar, bu kararın bölgede barışı sağlamak için atılmış en önemli adımlardan biri olduğunu söylüyor. Bölgeden çekilme kararı alınmasına rağmen Suudi Arabistan ve BAE’nin koalisyon güçleri, İran destekli Husilerin karşısında yer almaya devam edeceklerini belirtti.

Husiler geçen yıl, ellerindeki El Hudeyde’yi Batı destekli Suudi koalisyonunda ele geçirmeye çalıştıkları savaşla birlikte en önemli güç haline gelmişti. El Hudeyde hem liman kenti olmasından hem de Husilerin ana tedarik hattı üzerinde olmasından dolayı savaşta stratejik olarak önemli bir konumda.

Temmuz ayının başından beri, resmi olmayan kaynaklardan BAE’nin böyle bir karar alabileceğiyle ilgili haberler gelmeye başlamıştı. Geçen gün yapılan resmi açıklamada, BAE, El Hudeyde’de stratejik olarak yeniden konuşlanma yapacağını açıkladı. Ülkenin geri kalanında ise daha kısıtlı olarak askeri yer değiştirme ve çekilme sözkonusu. BAE, Suudi Arabistan’la birlikte koalisyon ortağı olarak kalmaya ise devam edecek.

Resmi açıklamada, alınan kararın bir “son dakika” kararı olmadığı, yaklaşık bir yıldır üzerine düşünüldüğü özellikle vurgulandı. Aralık ayında Stokholm’de yürütülen barış görüşmelerinin akabinde Suudi Arabistan’la ortak bir karara varıldı ve taktik geliştirildi. Al Jazeera’ya konuşan Yemenli bir askeri yetkili, El Hudeyde limanının 130 kilometre kuzeyindeki Khokha askeri üssünün tamamen boşaltıldığını söyledi. Bu bilgi BAE yetkilileri tarafından da teyit edildi.

BAE yetkilileri, geri çekilme planının Riyad’da olduğu kadar, Aden’deki BM tarafından tanınan Yemen hükümetinde de tartışıldığını vurguladı.

Asker çekme kararı, BAE’nin bölgedeki “önce askeri müdahale” stratejisinin “önce barış”a dönüştüğünü gösteriyor. 

“Çekilmek bizi endişelendirmiyor çünkü 90 bin Yemen askerini eğittik”

Bölgedeki denetim, BAE tarafından eğitilmiş yerel Yemenli kuvvetler ve yabancı paralı askerlere devredilecek. BAE yetkilileri, “Yemen’den çekilmek bizi endişelendirmiyor çünkü 90 bin Yemen askerini eğittik. Bu, bölgedeki en büyük başarımız” açıklaması yaptı.

Yemen’de kalan BAE kuvvetleri ise, Husilerle savaşmak yerine bölgede El Kaide kaynaklı terörle mücadeleye odaklanacak. Yemen’in kuzeyindeki ayrılıkçı hareket ise desteklenmeye devam edilecek.

Bölge uzmanları, alınan kararın ardından yerel birliklerin ve Suudi koalisyon ortaklarının çekilmesiyle oluşan boşluğu doldurma görevinin henüz üstlenilmediğini belirterek, “Bu yüzden ülkenin çoğu bir çıkmazda kalabilir” diyor.

BAE’nin askerlerini geri çekmesi aynı zamanda Suudi Arabistan’ın Yemen’deki askeri gücünü de zayıflattı. Alınan karar, Riyad’ı savaşı bitirmek için askeri çözümlerden ziyade siyasi çözümlere yönelmeye itmiş oldu.

 Uzmanlar kararla ilgili ne söylüyor?

Uzmanların bazılarına göre, BAE’nin bu kararı yenilginin kabulü anlamına geliyor olabilir ama resmi yetkililer kararın BM’nin El Hudeyde’yle ilgili izlediği diplomatik sürece karşı alındığı konusunda ısrarcı.

Al Jazeera’ya konuşan ABD’nin Grand Valley State Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Gamal Gasim şunları söylüyor: “BAE Yemen’i, kuzeyin hakimiyetinde olacak bir biçimde kuzey ve güney olarak ikiye bölmeye çalışıyor gibi görünüyor. Öte yandan Suudi Arabistan Husileri yenmek ve İran etkisine son vermekle ilgileniyor.”

Yemenli siyaset analisti Saeed Thabit ise, BAE’nin resmi açıklama yapmadan önce bilgilerin sızdırılmasını kurnazlık olarak yorumluyor ve sorgulanması gerektiğini belirtiyor: “BAE birliklerinin mevcudiyeti Yemen’de hâlâ önemli. Suudiler, Husiler tarafında daha fazla askeri baskıyla karşılaşacaklar.”

BAE’nin açıklaması ABD ve İran arasında haziran ayında başlayan sürtüşmenin ortasında yapıldı. İran güçleri, Körfez’de yaşanan bir dizi tanker saldırısını araştırmak üzere ABD’nin gönderdiği insansız hava aracını düşürmüştü. ABD saldırılar için İran’ı sorumlu tutarken İran suçlamaları reddediyor. BAE yetkilileri konuyla ilgili de bir açıklama yaptı. “Birçok kişi bu gelişmenin İran’da yükselen gerilimle alakalı olup olmadığını soruyor. Bir bağlantı yok ama tabii ki ortaya çıkan stratejik tabloya kayıtsız kalamayız” diyerek iddiaları yalanlayan yetkililere göre BAE, Yemen’deki İran destekli askeri güce karşı stratejik amaçlarını terk etmiş değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.