Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM Suriye Özel Temsilcisi, anayasa komitesini görüşmek için Şam’da

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye’de BM tarafından gerçekleştirilmesi düşünülen anayasa komitesi planını, geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmüştü. Pedersen şimdi de konuyu hükümetle görüşmek üzere Şam’a gitti.

Suriye hükümetinden üst düzey isimlerle görüşeceği duyurulan Pedersen, kaldığı otelin önünde basına açıklamalarda bulundu ve yapacağı görüşmelerin anayasa komitesinin kurulması sürecini ilerleteceğini söyledi. Pedersen, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda da anayasa komitesinin Suriye’de siyasi süreci ilerleteceğini vurguladı. Özel Temsilci Pedersen, İdlib konusuna da değindi ve İdlib’deki çatışmaları sonlandırmak için çalışacağını belirtti.

Daha önceden BM Norveç Temsilciliği ve Norveç’in Çin Başkonsolosluğu görevlerinde bulunan Pedersen, Suriye’deki iç savaşın sonlandırılması için BM tarafından görevlendirilen dördüncü özel temsilci.

BM öncülüğünde kurulması planlanan anayasa komitesi muhalefetin belirlediği 50 üye, hükümetin belirlediği 50 üye ve BM tarafından atanan 50 üye olmak üzere toplam 150 üyeden oluşacak. BM, anayasa komitesinin Suriye’de yeni bir anayasanın yapılması ve demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesinde öncü rol oynayacağını belirtiyor.

Esad hükümeti mevcut anayasada değişiklikler yapılmasını isterken, muhalefet ise yeni bir anayasa oluşturulmasını istiyor.

Suriye iç savaşı sekiz yılı geride bırakırken, Şam hükümeti güçleri, Rusya’nın da desteği ile ülkenin yüzde 60’ında hakimiyeti sağlamış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.