Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da istifa eden Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanı Obrador’u suçladı: “Ülkenin ekonomisini tehlikeye atıyor”

Meksika Maliye Bakanı Carlos Urzua dün, Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un “kaprisli karar alma metotlarını” ve “ülkenin hassas dengelere sahip ekonomisini anlık kararlar alarak tehlikeye atmasını” gerekçe göstererek istifa ettiğini açıkladı.

Urzua, düne kadar Cumhurbaşkanı Obrador’un en yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak gösteriliyordu. Görev süresi boyunca yatırımcılara, Cumhurbaşkanı Obrador’un finansal dengeyi her zaman koruyacağına dair güvence vermişti.

‘’Ekonomi hakkında görüşlerimizde önemli farklılıklar var’’

Maliye Bakanı Urzua, Twitter üzerinden de duyurduğu veda mektubunda Obrador’un desteklediği ekonomi politikasında birçok tutarsızlık olduğunu iddia etti. Ayrıca Urzua, Obrador’un “herhangi bir bilgi birikimi olmayan, vasıfsız insanları kayırarak Maliye Bakanlığı’na atadığını” ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Obrador, bu istifa haberinin ardından yeni maliye bakanı olarak Arturo Herrera’yı atadı. Obrador Herrera’yı kamuoyuna tanıtırken, ekonomi politikasını değiştirmek istediklerini söyledi ve “Eski şarap yeni şişeye konulamaz” diyerek eski Maliye Bakanı Urzua’ya göndermede bulundu.

‘’Borç artmayacak’’

Aralık 2018’de görevi devralan Cumhurbaşkanı Obrador, Meksika’nın borçlarını artırmayacağını, bunun yerine hükümetin yolsuzluğun önlenmesiyle sağlanacak tasarruflarla sosyal projeler için para harcayabileceğini söyledi. Buna rağmen Maliye Bakanlığı, yükseköğrenim ve çevre koruma gibi diğer önemli projelere yapılan harcamalarda birtakım kesintiler yaptı.

Obrador yatırımcıları endişelendiriyor

Cumhurbaşkanı Obrador’un son zamanlarda yatırımcıları endişelendiren kararlarından biri, yarım kalan New Mexico Havalimanı’nın inşaatını durdurmak oldu. Obrador inşaatı durdurduktan sonra, tahvil sahiplerine milyonlarca dolar geri ödeme yapmak durumunda kaldı. Meksika’nın enerji endüstrisinin özel yatırımlara açılmasını da durduran Obrador, dış yatırımı devre dışı bıraktı. Cumhurbaşkanının Yucatan bölgesinde yeni bir petrol rafinerisi ve tren istasyonu kurma planı ise devam ediyor.

Bu kararlar, derecelendirme kuruluşlarının Meksika’nın kredibilitesi konusundaki görüşlerini gözden geçirmesine neden oldu. Meksika Merkez Bankası tarafından yapılan anket, özel sektör ekonomistlerinin, Meksika ekonomisindeki büyümenin ancak yüzde 1’e çıkmasını beklediklerini gösterdi.

Urzua’yı istifa etmeye zorlayan nedenler, selefi Herrera’yı bir hayli zorlayacak

Meksika Enstitüsü’nden Christopher Wilson, eski Bakan Urzua’yı istifaya zorlayan birçok neden olduğunu ve bu nedenlerin de yeni Maliye Bakanı Arturo Herrera’nın işini epey zora sokacağını belirtti.

Carlos Urzua kimdir?

Mexico City ve Santa Fe kampüslerindeki Tecnológico de Monterrey’de Meksika Ekonomi Profesörü olan 9 Haziran 1955 doğumlu Urzua, Ulusal Araştırmacı ve Meksika Bilimler Akademisi üyesi. 2000 – 2003 yılları arasında Mexico City hükümeti için Maliye Sekreteri olarak görev yaptı. Ayrıca ödüllü bir şair olan ve yaklaşık sekiz ay boyunca Meksika Maliye Bakanlığı yapan Urzua’nın ekonomi üzerine yazdığı on kitabı bulunuyor. (Kaynak: wikipedia)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.