Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da Kıptiler, Hıristiyan oldukları için futboldan dışlandıklarını düşünüyorlar

Mısır’ın yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan ve “Hıristiyan Mısırlılar” olarak bilinen Kıptiler, kimliklerinden dolayı futbol dahil pek çok alanda dışlandıklarını söylüyor.

Kahire’nin Mahdi El-Zahraa banliyösünde yaşayan Fadi Boulos, uzun zamandır futbol oynayan Kıpti bir genç. 17 yaşındaki genç, en büyük hayalinin futbol oynamak olduğunu belirtiyor. Ancak dini kimliği yüzünden ayrımcılığa uğradığını söyleyen Boulos ’’Küçüklüğümden beri profesyonel futbolcu olmak istiyorum. Futbola ciddi bir yeteneğim olduğunu biliyorum. Ancak inandığım din yüzünden futbol takımına alınmadım. Ve Mısır’da haksızlığa uğrayan tek kişi ben değilim’’ dedi.

12 yaşında mahallede futbol oynarken bir yetenek avcısı tarafından keşfedilen Boulas, Al Ahly takımının seçmelerini başarı ile geçti ve antrenörle konuşmak üzere Kahire’ye gitti. Yeteneğini öven antrenör, Boulos’u takım listesine yazarken isminin Kıptilere ait bir isim olduğunu fark edince durdu ve “Burada duralım” dedi. “Bu ırkçılığın ta kendisi” diyen Boulos daha sonra başka takımlarda şansını denemeye karar verdi. Al-Gouna takımına katılan Boulos’un yakasını ırkçılık burada da bırakmadı. “Hiçbir oyuncu maç sırasında bana pas atmıyordu” diyen, takıma iki ay önce katılan Boulos’u antrenörü takımdan kovdu.

Bir yıl önce ise başka bir yetenek avcısı Boulos’a “Seni bir futbol takımına alabilirim ancak tek bir şartım var. İsmini değiştirmen gerekiyor” dedi. Boulas ise bu teklifi reddetti ve Mısır 4. Lig takımlarından Imbaba’da oynamaya başladı. Dört sene boyunca Ramazan Bayramı turnuvasında en değerli oyuncu ödülünü alan Boulos’un babası, oğlu ile gurur duyuyor.

“Umudumu kaybetmedim”

Boulos “Mısır’da büyük bir kulüpte veya yurtdışında bir takımda oynayacağımı düşünüyorum. Ağabeyim de aynı problemleri yaşadı ve 19 yaşında futbolu bıraktı. Durum tam bir felaket. Hıristiyan olduğumuz için bizi dışlıyorlar. Hatta Kıpti başkanları olan futbol kulüpleri bile bizi kabul etmiyor” diyor. 

Mısır Milli Takımı’nda Kıpti kökenli oyuncu bulunmuyor

Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek finalde Güney Afrika’ya elenen Mısır’ın kadrosunda Kıpti oyuncu bulunmuyor. Ülkenin yüzde 10’luk kısmını oluşturan, Hıristiyan Mısırlılar olarak bilinen Kıptiler milli takıma neredeyse hiç alınmadı. Fadi’nin babası Naguy Boulos da konu hakkında, “Çok yetenekli gençlerimiz olmasına rağmen, sadece dokuz üst düzey Kıpti oyuncusu vardı’’ diyor. Mısır Milli Takımı’nın yardımcı antrenörü olan Hani Ramzi, 90’lı yıllarda kaptanı olduğu Mısır Milli Takımı’nda oynayabilen tek Kıpti kökenli oyuncu olma özelliği taşıyor.

Nisan 2018’de bir röportajda, eski uluslararası futbolcu Ahmed Hossam (Futbol dünyasında Mido ismiyle biliniyor) Mısır’da futbolda gerçekleşen köklü ayrımcılığın kulüp liderleri ve antrenörlerden kaynaklandığını söyledi. Hossam, spor yöneticilerini Mısır kulüplerinde en az yüzde 10’luk bir Hıristiyan oyuncu kotası koymaya çağırdı.

“Kıpti gençler için mücadele ediyorum”

İskenderiye’deki Sidi Bichr Mahallesi’nde yaşayan ve bu konu hakkında konuşan Mina Bendary, kariyer umutlarına son verdi ancak tutkusundan vazgeçmemek için yine de futbolu bırakmadı. 2015 yılında, koçluk diplomasını aldı ve Fransızca “Je suis” adını taşıyan futbol akademisini yarattı. Burada Kıptiler bir sorun yaşamadan futbol oynayabiliyor ve profesyonel mücadele verebiliyor. Projesini anlatırken “Ben bir Hıristiyanım ve evet, oynama ve var olma hakkım var. Spor kariyerim bitti, yeni nesil için savaşmaya karar verdim” diyor Mina Bendary.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.