Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Türkiye’ye karşı tedbirler listesi için anlaşma sağladı

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında sürdürdüğü sondaj çalışmalarına ilişkin tedbirler listesinde uzlaşmaya vardı. Tedbirler listesi Türkiye’ye yönelik birtakım yaptırımları da içeriyor.

Tedbirler listesi üzerinde yapılan uzun tartışmaların ardından anlaşma sağlanan metinde en dikkat çekici kısımlardan biri ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesinde gerçekleştirdiği sondaj çalışmalarının “yasadışı” bir faaliyet olarak değerlendirilmesi. Metinde bu faaliyetin AB tarafından kınanması onaylandı.

Aynı zamanda, AB’nin Türkiye’ye verdiği üyelik öncesi destek fonlarının kesilmesi ve Türk hükümetiyle yapılacak görüşmelerin iptali gibi kararlar da metinde yer aldı.

Fon kesintisi olacak

AB üyesi ülkelerin kabul ettiği metne göre, Türkiye’nin üyelik şartlarını sağlayabilmesi için hibe edilen 145 milyon euroluk desteğin kesilmesi bekleniyor. Sivil toplumu desteklemek için verilen 252 milyon euro için ise herhangi bir karar alınmadı.

Kıbrıs Rum Kesimi tedbirler listesi için daha sert bir dil kullanılmasını isterken diğer ülkelerin diplomatları bu talebe sıcak bakmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.