Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama: “Ne vatanseverlik ne de inanç alanı hiç kimsenin yarış pisti değildir”

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde kayyum döneminde park olan alanların cami alanına dönüştürülmesi ve ardından belediye meclisinde alınan sözkonusu yerlerden bir kısmının yeniden park alanına dönüştürülmesi ile ilgili karar üzerine yapılan, “cami yıkım kararı” tartışmaları üzerine Büyükşehir Belediyesi eş başkanları ve meclis üyelerinden ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, kaba inşaatı biten camiler ile ilgili her hangi bir yıkım kararı bulunmadığı belirtilerek, “Özellikle vurgulamak isteriz ki ne vatanseverlik ne de inanç alanı hiç kimsenin veya hiçbir siyasi çevrenin yarış pisti değildir” denildi.

“Herhangi bir yerde cami yıkmak gibi kararımız yok”

Büyükşehir Belediyesi eş başkanları ve belediye meclis üyeleri adına yapılan yazılı açıklamada, 12 Temmuz’da hükümete yakın medya gruplarında ve sosyal medyada yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Kayapınar ilçesinde beş caminin yıkımına ilişkin karar alındığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir yerde cami yıkmak gibi bir kararı olmadığı belirtilen açıklamada, “Habere konu olan ilgili parsellerde mevcut kabası bitmiş camilere ilişkin de herhangi bir yıkım kararımız bulunmamaktadır” ifadesine yer verildi.

“Vatanseverlik ve inanç alanı kimsenin yarış pisti değildir”

Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Bu konuda özellikle vurgulamak isteriz ki ne vatanseverlik ne de inanç alanı hiç kimsenin veya hiçbir siyasi çevrenin yarış pisti değildir. Belirleyici olan pratiktir. Bugüne kadar var olan pratiğimiz de dinlere, dillere, kültürlere yaklaşımımız da gayet açıktır. Alınan meclis kararlarında ‘cami yıkımına’ ilişkin tek bir ima dahi bulunmamakta ve ilgili alanlarda mevcut kabası bitmiş cami inşaatlarının yıkılmasına yönelik bir çalışma veya planlama bulunmamaktadır. Alınan kararla, mevcut kabası bitmiş camilerin etrafının yeşillendirilmesi, ilgili parsellerde camiler dışında bulunan alanların yeşil alana/park alanlarına dönüştürülmesi planlanmıştır. Bu planlama, ilgili parsellerde yürütülen saha çalışması ve yerinde tespit sonucu düzenlenmiş ve daha sonra meclis gündemine getirilmiştir.”

“Dini inançların sömürülmesine izin vermeyeceğiz”

Açıklamanın son bölümünde ise, yapılan plan değişikliğinin herhangi bir biçimde bir caminin yıkılması sonucunu doğurmadığı ifade edilerek, “Bununla birlikte, halkın özgür iradesiyle seçtiği meclisin kararlarını çarpıtan bu tarz yanlı haberlerin halkımızın dini inançlarını sömürmesine de izin vermeyeceğiz. İtibarsızlaştırma ve kutuplaştırma amaçlı yapılan tüm bu haberler için gerekli hukuki süreç derhal başlatılacaktır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.