Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li milletvekillerinin girişinin engellendiği Hasankeyf’te Dicle Nehri’ne girmek izne bağlandı

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’na gitmek isteyen HDP’li milletvekilleri ve belediye başkanları polis ve jandarma engeline takıldı. Barajın gövdesinin bulunduğu Ilısu Mahallesi girişinde açıklama yapan HDP Ekoloji Meclisi Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, 12 bin yıllık bir tarihin ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılmasına karşı olduklarını, doğa ile tarihi korumak amacıyla mücadele ettiklerini söyledi. 

HDP Ekoloji Meclisi üyeleri, Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan Hasankeyf’e gitti. Aralarında Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Mehmet Rüştü Tiryaki, Züleyha Gülüm, Murat Çepni, Meral Danış Beştaş, Hişyar Özsoy’un da bulunduğu 14 HDP’li milletvekiline bazı belediye eş başkanları da eşlik etti. Polis Hasankeyf’te geniş güvenlik önlemi alırken, HDP’liler Ilısu Barajı’nın gövdesinin bulunduğu Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi’ne geçti. Ilısu Mahallesi girişinde barikat kuran polis ve jandarma HDP’lilerin baraja gidip açıklama yapmasına izin vermedi. 

Güvenlik güçleri, baraj gövdesinin bulunduğu yerin “güvenlik bölgesi” olduğu gerekçesiyle bölgeye geçişe izin vermezken, yapılan görüşmeler sonucunda bölgeye sadece milletvekillerinin geçişine izin verildi. Bunu reddeden milletvekilleri, mahalle girişinde açıklama yapacaklarını söyledi. “Kimliğimiz, kültürümüz, doğamız, tarihimiz, Hasankeyf’tir dokunma” pankartı arkasında açıklama yapan HDP Ekoloji Meclisi Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, 12 bin yıllık bir tarihin ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılmasına karşı olduklarını, doğa ile tarihi korumak amacıyla mücadele ettiklerini söyledi. Ilısu Köyü’nde ve baraj çevresine gitmelerinin engellenmesine tepki gösteren Çepni, “İnsanlık tarihine sahip çıkması gerekenlerin, burada bizlere engel koymasını kabul etmiyor ve bu durumu protesto ediyoruz. Sadece biz vekillerin girişine izin verildiği için bu durumu kabul etmedik, o yüzden açıklamayı burada yapıyoruz” dedi.

“AKP kendi renksizliği ile bütün renkleri yok etmeye çalışıyor”

HDP’li Çepni, Hasankeyf’te yarın yapılacak “Dicle’ye büyük atlayış” etkinliğini de hatırlatarak, “Bugüne kadar burası Moğollar tarafından saldırıya uğradı. Ama buna rağmen tarih toparlanabildi. AKP döneminde ise tamamen yok edilmek isteniyor. Burası bırakın yıkmayı, halen kazı alanıdır. AKP’nin yapması gereken buraları korumaktır. Burası aynı zamanda endemik bitki ve canlıların yaşam alanıdır. Ama AKP burayı yok etmek istiyor. Tarih ve doğanın sadece sınırları içinde bulunan ülke ve iktidarlara bırakılmaması gerekiyor. Burası insanlığın ortak mirası ve yaşam alanıdır. AKP iktidarı kendi renksizliğini ile bütün renkleri yok etmeye çalışıyor. Onlar için varsa yoksa para, beton ve inşaattır. İnsanlığa açılmış bir savaştır bu. İnsanlığın ortak mirasının karar mercii insanlıktır” dedi. 

Hasankeyfliler, ekolojistler ve demokrasi mücadelesi verenlerin projeye karşı olduğunu ifade eden Çepni, “İktidara bir kez daha sesleniyoruz. Halka karşı yürütülen kültürel savaşlar bugüne kadar kimse kazanamamıştır. Bunu da kazanamayacaktır” diye konuştu.

Dicle Nehri’ne girmek izne bağlandı

Batman’ın, yapımı süren Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesinin yaşatılması için 14 Temmuz’da, “Büyük Atlayış” adı altında etkinlikler yapılmaya hazırlanırken, Hasankeyf Kaymakamlığı, gösteri yürüyüş gibi etkinliklerin yanı sıra Dicle Nehri’ne girmeyi 11-26 Temmuz tarihleri arasında izne bağlandığını açıkladı. 

Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan Hasankeyf’in ve Dicle vadisinin yaşatılması için 14 Temmuz tarihinde ilçede bir dizi etkinlik için hazırlık yapalırken, Kaymakamlık ilçede yapılacak olan, toplantı gösteri, yürüyüş gibi bütün etkinlikleri yasakladı. Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla ilçe merkezinde 11-26 Temmuz tarihleri arasında resmi kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı resmi toplantı, tören, şenlik, karşılama, stant açma, uğurlama gibi etkinlikler hariç olmak üzere etkinliklerin yasaklandığı belirtildi. Açıklamada, devamla şöyle denildi:

“2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamındaki her türlü miting, kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşlerinin, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, anma töreni vb. türdeki eylem ve etkinlikler ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu Ek-1. maddesi kapsamındaki oyun, temsil ve çeşitli şekillerdeki gösteri ve etkinliklerin, ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı dağıtılmasının ve pankart/afiş asılması ile boğulma vakalarının meydana gelmemesi, can kayıplarının olmaması için Polis ve Jandarma sorumluluk alanında Dicle Nehrine girilmesi Mülki İdare Amiri’nin iznine bağlanmıştır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.