Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de polis, göçmenleri sınır dışı etmek üzere ev ve işyeri baskınlarına başladı

Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE), ülkelerine geri göndermeyi planladıkları 2 bin belgesiz göçmeni bulmak için ev ve işyeri baskınları yapmaya başladı.

ABD’de bir milyondan fazla belgesiz göçmen yaşıyor. Yeni başlayan operasyon, özellikle sonbahardan beri Orta Amerika’dan göç kervanıyla gelip ABD’ye geçebilmeyi başarmış göçmenleri hedefliyor. Pazar günü yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre operasyonla ülkedeki yaklaşık 2 bin belgesiz göçmenin sınır dışı edilmesi planlanıyor.

Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, New York ve San Francisco’da yapılacak operasyonla ilgili konuşan göçmen hakları savunucusu gruplar, henüz Baltimore, Chicago ve New York’ta göçmenlerin alıkonulduğuna ilişkin bir bilgi olmadığını açıkladı.

Göçmen ve Sığınmacı Hakları Illinois Koalisyonu Sözcüsü Cara Yi, baskınlara karşı bir yardım hattı kurduklarını ve henüz bir bildirim alınmadığını söyledi. New York Amerika Sivil Özgürlükler Sendikası tarafından yapılan açıklamada, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi’nden çeşitli haberlerin geldiği ama hiçbirinin doğrulanmadığı belirtildi.

New York Times’ta yer alan habere göre ICE’nin amacı, aileleri mümkün olan en kısa sürede sınır dışı etmek.

Göçmenlere yönelik düzenlenen bu operasyonlar, sık gündeme getirilen göçmen sorunuyla ilgili bir çözüm adımı olmaktan öte, Trump’ın ülkedeki göçmen karşıtlığı üzerinden taraftarlarını mobilize etme çabası olarak okunabilir. Temsilciler Meclisi’ndeki bazı üyeleri hedef gösteren açıklamaları da Trump’ın başkanlık yarışında yeniden göçmen karşıtı bir politika yürüteceğinin göstergesi.

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Ofisi Direktörü Ken Cuccinelli, baskınların “ICE’nin normal bir prosedürü” olduğunu söyledi ve istatistiklere işaret ederek ICE’nin Barack Obama dönemine kıyasla Trump döneminde daha az sayıda göçmeni sınır dışı ettiğini belirtti.

CNN’de yer alan habere göre, ICE göçmenleri tutuklayıp sınır dışı etme planını geçtiğimiz ay yapmıştı. Fakat Trump’ın ülkenin göçmenlik politikasındaki yasal boşlukla ilgili çözüm bulması için Kongre’ye zaman tanıması sebebiyle plan ertelendi.

ICE yönetiminde bulunan Mark Morgan ise, geçtiğimiz ay baskınlarla ilgili bilgilerin kamuoyuna sızması sebebiyle planın ertelendiğini söyledi.

Göçmenlere haklarının yazdığı ilanlar dağıtıldı

Ev ve işyeri baskınları haberleri belgesiz göçmenleri korkuttu. Bazı şehirlerde göçmenleri destekleyen yerel yönetimler ve hak savunucusu gruplar, göçmenleri hakları konusunda bilgilendirmek için el ilanları hazırlandı. New York’ta belediyenin göçmen işlerinde çalışan yetkililer de göçmenleri hakları ve şehrin kaynakları konusunda bilgilendirdi.

Dağıtılan ilanlar ve sosyal medya paylaşımları, bazı göçmenler için kurtarıcı oldu. New York Times’ta yer alan habere göre, New Jersey’de yaşayan bir göçmen çocuk, ICE temsilcilerine evlerinin kapısını açmayarak alıkonulmaktan kurtuldu. Pazar günü baskın olacağının duyulduktan sonra göçmen aileler evlerinden çıkmayıp kapıyı ICE görevlilerine açmayarak baskını atlatmaya çalıştı.

New York Belediyesi Göçmen İşleri Ofisi’ne göre, ICE cumartesi günü Brooklyn’de iki, Doğu Harlem’de de bir göçmeni sınır dışı etmek üzere tutuklama girişiminde bulundu.

Operasyonla tutuklanan aile üyelerinin birlikte Teksas ve Pensilvanya’daki bekleme merkezlerine alınması planlanıyor fakat bu merkezlerdeki yaşam şartları oldukça kötü. Koşullar uygun olmadığı için göçmenlerin bir kısmının ABD’den çıkış evrakları hazırlanana kadar otellerde kalması da ihtimal dahilinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.