Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’de çalışana kötü davranmak artık hapislik suç

Güney Kore’deki işverenleri ilgilendirecek önemli bir kanun tasarısı kabul edildi. Bu kanuna göre, çalışanlara kötü davranan işverenlere 3 yıldan başlayan hapis cezaları veya 30 milyon won’a kadar çıkan para cezaları verilecek. Kanun, çalışanları haksız yere işten atan patronları da kapsayacak.

Çalışanlara kötü davranmak Güney Kore’de çok yaygın

Güney Kore’de patronların çalışanlara rahatsız edici şekilde davranması çok sık rastlanan bir durum. Öyle ki Korece’de bu durumu tasvir etmek için “gabjil” diye bir kelime var. Ülkede çalışan insanların üçte ikisi patron istismarına maruz kalıyor. Aynı zamanda çalışanların yüzde 80’i de bu istismara tanık oluyor.

“Gabjil İşyeri 119” adlı acil durum telefon hattında çalışan Park Jeom-gyu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Yeni kanuna rağmen Güney Kore’nin, işyerinde tacizleri engellemek için uzun bir yol katetmesi gerekiyor. Çünkü tacizcileri engelleyecek müdahaleler hâlâ yeterli değil. Fakat Kore hükümeti tarafından atılan adımları anlamlı buluyorum” dedi.

2016 yılında Güney Kore’de bir üniversite profesörü, asistanını taciz ettiği için hapis cezasına çarptırılarak, bu kanunun oluşturulması için bir örnek teşkil etmişti. Geçen seneki Kış Olimpiyatları’nda başarılı performans sergileyen Güney Kore Kadınlar Körling Takımı’ndaki sporcuların antrenör tarafından tacize uğradığı iddiaları gündemi uzun süre meşgul etmişti.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.