Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim alarm veriyor: Kuzey Kutbu’na 900 km mesafede sıcaklık 21 derece!

Kanada’nın Alert bölgesinde sıcaklık 21 derece olarak ölçüldü. Bu, şimdiye kadar bölgede ölçülen en yüksek değer.

Kuzey Kutbu’na 900 kilometre mesafede bulunan bölgede sıcaklık ölçümü 14 Temmuz Pazar günü yapıldı. Kanada Çevre Bakanlığı’na bağlı meteorolog Armel Castellan AFP’ye verdiği röportajda “Çok olağanüstü bir durum. İklim değişikliğine ve küresel ısınmaya bağlı yüzlerce rekordan sadece biri” dedi.

Ekvatorun kuzeyinde 82. paralelde bulunan Alert bölgesinde askeri bir üs, 1950’den itibaren de Kanada’ya bağlı bir meteoroloji istasyonu buluyor. Bölgede 14 Temmuz’da 21, 15 Temmuz’da ise 20 derecelik ölçüm yapıldı. Armel Castellan “Bu durumu daha önce hiç görmedik” diyerek sıcaklık artışının alışıldık olmadığını ifade etti. Pazartesi günü öğlen ise Alert, 17 dereceydi.

Yıllık ortalama sıcaklık 3,4 derece

Kuzey bölgesinde daha önce bu kadar yüksek sıcaklık değeri ölçülmedi. Daha önce en yüksek sıcaklık 20 Eylül 1956’da 20 derece olarak ölçüldü. Atlantik kıyısındaki hava durumu istasyonunda 2012’den bu yana yılın belirli günleri hava durumu 19 ve 20 derece olarak ölçülüyor. Alert’te olağan hava koşullarında temmuz ayı ortalama sıcaklığı ise 3,4 derece. Kuzey Kutup Bölgesi, iklim değişikliğine bağlı olarak dünyanın geri kalan yerlerine göre üç kat daha fazla ısınıyor. 

Kaynak: Le Monde

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.