Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Julian Assange’ın ABD seçimlerinden önce, Ekvador Büyükelçiliği’nde Ruslar’la görüştüğü ortaya çıktı

Hapse girmeden önce yedi yıl boyunca Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşayan Julian Assange’ın, burada geçirdiği sürede Ruslar’la görüştüğü ve onlarla bellek kartı değiş tokuşu yaptığı ortaya çıktı.

Ekvador Büyükelçiliği’nin güvenliğinden sorumlu olan UC Global isimli güvenlik şirketi, Julian Assange’ın büyükelçilikteki görüntülerini CNN ile paylaştı. Şirketin servis ettiği görüntüler ve Assange ile ilgili hazırladığı raporda, Assange’ın dünya çapında bilinen Rus bilgisayar korsanları ile görüştüğü ortaya konuldu. CNN’in haberinde, “Julian Assange’ın büyükelçiliği nasıl seçim sonuçlarını değiştirecek bir karargâha dönüştürdüğü ortaya çıktı” denildi.

Raporda, Rus olduğu tespit edilen siviller ile Assange’ın, 14 Temmuz-22 Temmuz arasında beşer dakikalık görüşmelerinin görüntüleri de yayınlandı. Görüntülerde Assange, Rusya vatandaşı olan siviller ile taşınabilir bellek değiş-tokuş ediyor. Görüşmelerin tarihi, ABD’de Demokrat Parti’nin hacklendiğini açıkladığı ve parti içi e-postaların WikiLeaks’te yayınlandığı döneme denk geliyor.

UC Global aynı zamanda 22 Temmuz’dan bir hafta önce Assange’ın büyükelçiliğe yaptırdığı alışverişlerin de listesini yayınladı. Listede yeni bilgisayarlar, hızlı internet bağlantısı kabloları ve hafıza kartları bulunmakta.  

2016 ABD Başkanlık Seçimleri’nde ne olmuştu ?

Donald Trump ve Hillary Clinton arasındaki 2016 ABD Başkanlık Seçimleri, Rusya’nın müdahale ettiği iddiası yüzünden hâlâ şaibesini koruyor.

22 Temmuz 2016’da Julian Assange’ın kurucusu olduğu WikiLeaks, yirmi binden daha fazla e-posta yayınladı. E-postalarda Hillary Clinton’ın ve bazı Demokratlar’ın kendi partilerinden olan Bernie Sanders aleyhine planları bulunmaktaydı. Clinton ve Sanders, o günlerde Demokrat Parti’nin adayı olmak için yarışıyorlardı. Bu skandal, yarışta Trump’ın önünde olan Clinton’ın Demokrat Parti tabanının bir kısmını kaybetmesine yol açtı. Sonuç olarak, Clinton seçimi kaybetti. Assange’ın e-postaları yayınladığı biliniyordu ama Rusların dahil olup olmadığı kanıtlanmamıştı. Assange, kaynağının Rus hükümeti olup olmadığı sorulduğunda: “Rus hükümeti veya başka bir devlet değil. Eğer Trump hakkında da elimde doküman olsaydı, onlar da yayınlanırdı” dedi.

Julian Assange kimdir?

Julian Assange, kâr amacı gütmeyen ve daha çok devletlere ait gizli belgeleri yayınlamakla ünlü WikiLeaks’in kurucusudur. Assange, 7 yıl önce Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. İsveç’te karıştığı öne sürülen bir seks skandalından sonra Ekvador’a sığınmacı olarak başvurdu. Ekvador’un yeni başkanı, ABD’nin talebi üzerine İngiliz polisinin Assange’ı tutuklamasına izin verdi. Assange, nisan ayından beri İngiltere’de hapis yatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.