Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başkanlık Trump’ın cebine yaradı: Lobiciler ve yabancı devletler Trump’ın tesislerinde para harcıyor

Donald Trump, ABD’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde milyon dolarlık mülklere sahip. Başkan seçildikten sonra, Trump’a ait golf kortları, apartman daireleri ve otellere de ilgi arttı. The Guardian’ın haberine göre, Trump’ın mülkleri lobicilerin, yabancı devlet mensuplarının, Trump müttefiklerinin ve kampanya bağışçılarının cazip buluşma noktası.

Trump’ın dünyanın çeşitli yerlerindeki mülklerindeki bu yoğunluk, başkanlık makamının finansal kazanımlar için kullanıldığı eleştirilerini doğurdu. Demokratlar’ın itirazına rağmen Trump “blind-trust” (ekonomik yatırımları olan politikacıların mal varlıklarını görev süreleri boyunca bir çeşit kayyuma devretmesi) olarak bilinen kararı hiçbir zaman almadı. ABD Kongre Üyesi Elijah Cummings, Trump’ın bu durumunu anlatmak için, “Siyasi adaylardan, lobicilerden ve yabancı devlet mensuplarından para kabul ederek başkanlığın satılık olduğu teşvik ediliyor” demişti.

Başkanlığının ilk iki yılında, yıllık finansal ifşaat raporuna göre Trump’ın gayrimenkul satışlarından 886 milyon dolarlık geliri var. Guardian’a göre, Trump’ın en kârlı mülkleri, yatırımcıların buluştuğu, lobicilerin toplandığı ve yabancı delegelerin ağırlandığı yerler.

Miami’deki Trump Doral Golf Kulübü, öne çıkan yerler arasında. Lobicilerin ve kampanya destekçilerinin favori zaman geçirme mekânı, Trump’ın ofisteki ilk iki yılında, 151 milyon dolar ciro yaptı. Obama döneminde, yüksek faiz oranlarından şikâyetçi olan iş gruplarının toplantıları iki yıldır Doral Golf Kulübü’nde gerçekleşiyor. Trump, göreve geldikten sonra faiz indirimlerine de gitmişti.

Trump’la fotoğraf karşılığı 100 bin dolar

Raporda öne çıkan bir başka mülk ise New Jersey’deki yazlık Beyaz Saray olarak geçen yer. İki yılda 30 milyon dolar hasılat yapan mülk, 19 Haziran’da Trump 2020 kampanyası için bir bağış etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinlik kapsamında katılımcılar 100 bin dolar ödeme karşılığında ABD başkanı ile fotoğraf çektirip sohbet etti.

Mar-a-Lago Palm Beach Kulubü, Trump başkan olduktan sonra üyelik ücretini 200 bin dolara çıkardı. İki yıllık dönemde 48 milyon dolar gelir elde edildi. Kâr amacı gütmeyen araştırmacı medya kuruluşu ProPublica, Mar-a-Lago’nun iç yüzünü ortaya çıkardı. Trump’ın arkadaşları olan Mar-a-Lago üyelerinin, Amerikan Gazi İşleri Departmanı’nda etkin rol oynadıklarını öne sürdü.

Florida eyaletinin kuvvetli lobicilerinden Brian Ballard, Trump mülklerine müşteri çekmesiyle ünlü. Örneğin özel bir hapishane işletme şirketi olan GeoGroup, 2017 yılında 110 milyon dolar karşılığında Teksas’ta mülteci denetleme tesisi kurmak için kontrat aldı. Devletten kontratı almasının ardından GeoGroup, yıllık buluşmalarını Trump Doral Golf Kulübü’nde düzenlemeye başladı.

Ballard’ın aracı olduğu bir başka grup ise Nijerya devleti yetkilileri. Buluşmalarını ve konaklamalarını Vaşington’daki Trump Oteli’nde gerçekleştirdi. NBC’ye göre aralarında insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk davaları olan 22 farklı yabancı devlet mensubu, Trump mülklerinde harcama yapıyor. Öne çıkan devletler, Suudi Arabistan, Malezya, Filipinler ve Türkiye. Yabancı devletlerin harcamaları genellikle konferans, konaklama, kiralama ve satın alma üzerine.

Analistlere göre, Trump’ın şirketinin yıllık yabancı harcamalardan kazandığı kesin meblağ hesaplanamıyor. Çünkü Trump, önceki başkanların aksine vergi beyannamesini açıklamayı reddediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.