Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü filozof Agnes Heller gölde yüzerken boğularak hayatını kaybetti

90 yaşındaki Macar filozof Agnes Heller, Balaton Gölü’nde yüzerken boğularak vefat etti.

12 Mayıs 1929’da Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de doğan Heller, Nazilerin Yahudilere yaptığı soykırımı bizzat yaşadı. Babasını bu sırada kaybeden Heller, annesi ile birlikte bu soykırımdan kurtulmayı başardı. 

Agnes Heller kimdir?

1947 yılında Budapeşte Üniversitesi’nde fizik ve kimya okudu. Erkek arkadaşının baskısıyla felsefe dersleri almaya başladı. Marksist filozof Györg Lukács’ın derslerini çok seven Heller, felsefeci olmaya karar verdi. 

Üniversiteye devam ettiği sırada Macaristan Komünist Partisi’ne giren Heller, karşıt fikirlerinden dolayı 1949 yılında partiden ihraç edildi. 1955 yılında Budapeşte Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 1956 yılında düşüncelerinden dolayı üniversitedeki işine son verildi. 1977 yılında filozof eşi Ferenc Feher ile birlikte Avustralya’ya gitti. 

Macaristan’da komünizmin çöküşü ile birlikte 1989 yılında ülkesine geri döndü. Tarih, ahlak felsefesi ve modernite teorisi üzerine makaleler ve kitaplar yazdı. Geçtiğimiz Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu Seçimleri’nden önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Avrupa’nın geleceği hakkında tartışmaya davet ettiği küçük Avrupalı Düşünür Grubu’nun bir üyesiydi.

25 Kasım 2018’de Médiapart’da yayınlanan Antoine Perraud’nun Ágnes Heller söyleşisini Haldun Bayrı çevirmişti: “Modern tiranlar hiçbir şey vaat etmiyor, yol kesiyorlar”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.