Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de Boris Johnson’un muhtemel başbakanlığını protesto eden AB Bakanı görevinden istifa etti, yeni istifalar sırada

İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı Alan Duncan, ülkenin yeni başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılan Boris Johnson‘u protesto etmek için görevinden istifa etti. Hazine Bakanı Phillip Hammond ve Adalet Bakanı David Gauke‘nin de Johnson’un seçilmesi halinde görevlerinden istifa etmeleri bekleniyor.

Bakanlar Boris Johnson’u protesto için istifa ediyor

Alan Duncan, istifa mektubunda Johnson için “kara bulut” ifadesini kullandı.

İstifaların nedeni olarak Boris Johnson’un Brexit politikası gösteriliyor. Johnson, Avrupa Birliği’nden anlaşmasız çıkmaya hazırlanıyor. Gauke ve Hammond ise böyle bir çıkışın, İngiltere ekonomisine büyük zarar vereceğini savunuyor.

İngiltere’nin yeni başbakanı ya Boris Johnson ya da mevcut Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt olacak. İki aday arasında yapılan son oylamayı Johnson kazandı. Boris Johnson, eğer son anda büyük bir sürpriz olmazsa, ülkenin yeni başbakanı olacak ve görevi en geç çarşamba günü Theresa May’den devralacak.

Ancak başbakan olacak ismi daha ilk günden zor bir görev bekliyor, çünkü İngiltere hem iç hem de dış politikada tarihinin en zor dönemlerinden birinde. Yeni başbakanın öncelikleri Brexit ve İran olacak.

İran krizi

Yeni başbakanın en önemli dış politika önceliği ise İran olacak. Geçen cumartesi günü İran Devrim Muhafızları, İngiltere’ye ait bir petrol tankerine el koydu. İran ile İngiltere arasında karşılıklı sert açıklamalar devam ederken, yeni başbakanın İran krizine nasıl yaklaşacağı belirleyici olacak. İngiltere, ABD’nin çekildiği İran nükleer antlaşmasının taraflarından biri ve anlaşmanın yürürlükte kalmasından yana.

ABD Başkanı Donald Trump geçen ayki İngiltere ziyareti sırasında Johnson ile görüşmüştü. Görüşme gayet iyi geçmiş ve iki liderin iyi anlaştığı gözlemlenmişti. Boris Johnson’ın İran konusunda AB ile mi harekete edeceği yoksa ABD eksenli bir siyasete mi başvuracağı da önemli yol ayrımlarından biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.