Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu

İngiltere’nin yeni başbakanı, eski Dışişleri Bakanı ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson oldu.

55 yaşındaki Boris Johson, Muhafazakâr Parti’deki liderlik yarışında parti üyelerinin yüzde 66’sının desteğini alarak 92,153 oy ile partinin yeni lideri seçildi. Yarışta, Muhafazakâr Parti üyelerinin yüzde 87,4’ü oy kullandı. 

Johnson başbakanlık görevini çarşamba günü öğleden sonra devralacak. Theresa May görevini devretmeden önce son bir kez başbakan olarak Avam Kamarası’nda soruları cevaplayacak ve sonrasında Kraliçe’ye istifasını sunacak. Johnson ise Buckingham Sarayı’na giderek başbakanlık görevini resmi olarak kabul edecek ve sonrasında başbakanlık konutunun önünde ilk konuşmasını gerçekleştirecek. 

Boris Johnson bazı Muhafazakâr Parti üyeleri tarafından Nigel Farage’ın Brexit Partisi karşısında en güçlü aday olarak görülüyor. Bunun sebebi Johnson’ın başından beri Brexit’i desteklemesi ve 31 Ekim’de Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği ile olan görüşmelerini bir daha ertelemeyeceğini ve gerekirse bir anlaşma olmaksızın Brexit’i gerçekleştireceğini söylemesi.

Öte yandan, bazı Muhafazakâr Parti üyeleri ise Johnson’ın kabinesinde çalışmayacaklarını ifade etti. Maliye Bakanı Philip Hammond ve Adalet Bakanı David Gauke, Johnson ile çalışmayacaklarını söylerken, AB Bakanı Alan Duncan, Johnson daha seçilmeden istifa etti. 

Boris Johnson’ın yüzde 60’ın üzerinde oy alması, parti içi çoğunluğu sağlaması için önemliydi. Ancak Johnson’ın partiyi bir arada tutmayı başarıp başaramayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.