Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron duyurdu: AB ülkeleri, Akdeniz’de kurtarılan sığınmacıların ülkelerine paylaştırılması konusunda anlaştı

Avrupa Birliği’ne (AB) üye 14 ülke, Akdeniz’de kurtarılan sığınmacıların ülkelerine paylaştırılmasını öngören mekanizmayı kabul etti. Kararı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kamuoyuna duyurdu.

AB ülkelerinin içişleri ve dışişleri bakanları, göçmenlik ve güvenlik konularını tartışmak üzere dün Paris’te toplandı. Konuyla ilgili ilk toplantı, geçen hafta Finlandiya’da yapılmıştı.

Macron gazetecilere yaptığı açıklamada, 14 AB üyesi ülkenin prensipte anlaştığını belirtti. Macron planın detaylarına girmemekle birlikte, “hızlı” ve “otomatik” olacağını söyledi.

Macron açıklamasında ayrıca, Fransa’nın Libya hükümetiyle, Libya Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz’den Avrupa’ya geçerken alıkoydukları sığınmacıları ülkelerinde uzun süre gözaltında tutmamaları ve sığınmacıların güvenliklerinin sağlanmasına yönelik önlemlerin alınması noktasında konuştuklarını söyledi.  

Fransa Cumhurbaşkanlığı’na yakın bir kaynağın Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, Fransa ve Almanya’ya ek olarak Finlandiya, Lüksemburg, Portekiz, Litvanya, Hırvatistan ve İrlanda da yeni sistemle yol almaya dair niyetlerini açık bir biçimde gösterdi.

Bununla birlikte, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini toplantıda yer almadı. İtalya, Avrupa’ya mülteci akışının ön sıralarda olduğu yerlerden biri. Fransız mevkidaşı Christophe Castaner’e yazdığı mektupta Salvini sadece, Fransa ve Almanya’nın kararların sonuçlarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

İtalya geçen yıla kadar, Avrupa’ya geçmeye çalışırken insan hakları savunucusu gruplar tarafından Akdeniz’de kurtarılan sığınmacıların neredeyse hepsini kabul ediyordu. 2018’de Kuzey Ligi gibi aşırı sağcıların da olduğu koalisyon hükümeti iktidara geldikten sonra, İtalya’nın limanları, sığınmacılara yardım eden gemilere kapandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, bu yıl şimdiye kadar en az 426 sığınmacı Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz’de hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.