Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Balıkların midesindeki plastik, çamaşır makinelerimizden geliyor

Her üç balıktan birinin midesinde plastik var. Deniz biyologları bu parçaları mikro-plastik olarak adlandırıyor. Norveç ve Avustralyalı bilim insanlarının yaptığı son araştırmayla, bu mikro-plastiklerin balıkların midelerine nasıl geldiği ortaya çıktı: Çamaşır makinemizden.

Peki nasıl?

1950’den sonra küresel tekstil sektöründe ciddi değişimler yaşandı. Naylon ve akrilik tarzı plastikten yapılan ürünler sektörde kullanılmaya başladı. Bu sentetik ürünler ucuz ve giyilmesi rahattı. Tekstil ürünleri şirketleri de artan talep üzerine üretimi artırdı.

1950 yılında 1,7 milyon ton sentetik plastik, toplu üretimde kullanılıyordu. 2015 yılına gelindiğinde bu miktar 400 milyon tona çıktı.

Deniz biyologları ise okyanuslarda değişiklikler gözlemlemeye başladı. Aslında bu mikro-plastiklerin, daha küçük plastik parçaları olan mikro-fiberler olduğu ortaya çıktı.

Soframızdaki balıkların midelerinden çıkan ve bizim fark etmeden yediğimiz de aslında mikro-fiber.

Bu mikro-fiberler balıkların midelerine çamaşır sepetimizden gidiyor. Bilim insanlarının özel bir filtre kullanarak yaptıkları çamaşır deneyinde, naylon, polyester ve akrilik tekstil ürünleri yıkandı. Deneyin sonunda filtrelerde biriken mikro-fiberlerin, balıkların midelerinde bulunanlar ile aynı olduğu anlaşıldı.

Mikro-fiberin kazağımızdan soframızdaki balığın midesine yolculuğu

Naylon, polyester ve akrilikten yapılma ürünler çamaşır makinesinde her yıkandığında üzerlerindeki mikro-fiberleri biraz daha kaybediyor. Bunlar kanalizasyon yolu ile denizlere dökülüyor. Bu noktada sürece planktonlar dahil oluyor. Derin deniz planktonları, sıcak bölgelerde beslenmeyi tercih ederler. Kanalizasyon çıkışları da derin denizlerde bulabilecekleri sıcak noktalar arasında. Bu yüzden kanalizasyon çıkış noktası etrafında da besleniyorlar. Beslenmeleri esnasında, çamaşır makinelerinin kanalizasyona boşalttığı mikro-fiberler de planktonlar tarafından yeniyor. Balıklar da mikro-fiberleri yemiş olan planktonlar ile besleniyor. Bu döngü, beğenilen kazakla başlayıp sofralarda yenen balıkla sonlanıyor.

Olay ile ilgili çalışan uzmanların ilk önerisi çamaşır makinelerine takılacak filtre sistemi. “Kullan at” tarzı alışveriş alışkanlığının da gözden geçirilmesinin gerektiği vurgulanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.